Δημ. Παπαδημούλης: Σημαντικό θετικό βήμα ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης

PACIFIC-SUN

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξένησε η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» στο κυριακάτικο φύλλο της.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξετάζει αναλυτικά τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «που αποτελεί το “βαρύ πυροβολικό” του Ταμείου Ανάκαμψης», τους έξι πυλώνες του πεδίου εφαρμογής του και επισημαίνει την υιοθέτηση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο στους πυλώνες αυτούς όσο και στις χρηματοδοτούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως και στην «πρόβλεψη προκαταβολής από την εκταμίευση κονδυλίων, που μετά από πίεση του Ευρωκοινοβουλίου, ανέρχεται στο 13%».

Όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «παρά τις υποχωρήσεις που σημειώθηκαν, ο Μηχανισμός, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης στο σύνολό του, αποτελούν ένα σημαντικό θετικό βήμα που εισάγει για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των κρατών-μελών – κάτι που πριν ένα χρόνο ήταν αδιανόητο».

Ειδικότερα για την Ελλάδα «αντιστοιχούν επιχορηγήσεις 13,5δισ. ευρώ για τα έτη 2021 και 2022 και 4,2 δισ. ευρώ για το 2023», χρήματα που όπως τονίζει, «η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει υπό πλήρη διαφάνεια και να συνοδευτεί από τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου που θα λειτουργεί υπό την Ελληνική Βουλή, ώστε ο σκοπός και ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων να αποτελούν, με άμεσο  τρόπο, αντικείμενο δημοκρατικού ελέγχου, λογοδοσίας και διαφάνειας».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής