Τσίπρας: Η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος».

PACIFIC-SUN

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα την επόμενη μέρα για τη χώρα, την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία. Μας υποχρεώνει αυτή την επόμενη μέρα να μην την αφήσουμε στην τύχη. Γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ».

Για την πορεία των των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πλέον σαφές, πως όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

«Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα γιατί είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η αντοχή, λοιπόν, της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγούν σιγά-σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οφείλουμε λοιπόν, συντεταγμένα να ανοίξουμε δημόσια τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και εγώ θα έλεγα για την επόμενη μέρα του τόπου. Και αυτό το σκοπό έχει η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τους τρόπους, με τους οποίους θα αλλάξει πορεία η χώρα.

«Πρώτον, η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Με ενίσχυση του τεχνολογικού τους περιεχομένου, ενσωμάτωση καινοτόμων διαδικασιών και αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Δεύτερον, η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα από το χρόνια προβλήματα στρέβλωσης στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών.

Τρίτον, η ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού – προφανώς μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Σε αντίθεση με μια πολιτική που ως τώρα στήριζε την οικονομική μεγέθυνση στην ιδιωτική καταναλωτική ζήτηση.

Και τέταρτον, η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις, με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων. Μια στρατηγική που μετατρέπει σε πλεονέκτημα το σχετικά μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και τους επιτρέπει να βγουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με αφοσίωση και αποφασιστικότητα και με ανοιχτό μυαλό αυτό το πιο δύσκολο έργο, το οποίο θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας, αυτό το δύσκολο, το πιο δύσκολο έργο, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής