Τηλεδιάσκεψη 100 υπουργών Πολιτισμού από όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO

«Βασική προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων και η αύξηση της ανθεκτικότητας του πολιτιστικού κλάδου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παίρνοντας το λόγο στην τηλεδιάσκεψη, που οργάνωσε η UΝESCO, με τη συμμετοχή 100 υπουργών Πολιτισμού από όλο τον κόσμο, και θέμα: «Ο Πολιτισμός εν μέσω Πανδημίας».

PACIFIC-SUN

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τη σημαντική συμβολή των πολιτιστικών φορέων και των δημιουργών στην αειφόρο ανάπτυξη και στη συνοχή των κοινωνιών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, μέσω νέων συγκεκριμένων προσκλήσεων, για όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, επιταχύνοντας και τις διαδικασίες επιχορηγήσεων. Κύριος στόχος μας είναι ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας να παραμείνουν «υγιείς» ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες και περιορισμούς, και για την ημέρα μετά τον κορονοϊό.

Κορυφαία προτεραιότητά μας», σημείωσε, «είναι η χαρτογράφηση του αντίκτυπου του COVID-19, με την πραγματοποίηση έρευνας -από τον Μάιο- για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επαγγελματίες του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα. Δουλεύομε σε πλήρη ευθυγράμμιση και στενή συνεργασία με εμπειρογνώμονες στον τομέα της Υγείας και του Πολιτισμού σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν διεθνώς στο τέλος του 2020».

«Ο Πολιτισμός», είπε η κ. Μενδώνη, «που αποδείχθηκε το καταφύγιο των πολιτών, πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος από απόσταση. Ενθαρρύνομε την παραγωγή ψηφιακού και ψηφιακού περιεχομένου σε στενή συνεργασία με όλους τους εθνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς».

Στην ερώτηση της UNESCO, για το ποια μέτρα και μηχανισμούς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας στον τομέα του πολιτισμού, η κα Μενδώνη είπε: «Τα μέτρα και οι μηχανισμοί πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επικεντρωθούν σε έξι πυλώνες δράσης:

Πρώτον, να αναπτύξουμε και να επιδοτήσουμε τον ψηφιακό πολιτισμό, με διττό στόχο: Την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των σχετικών επαγγελματιών. Να δημιουργηθεί  νέο ψηφιακό και διαδραστικό πολιτιστικό προϊόν.

Δεύτερον, να προωθήσουμε και να διευκολύνουμε αποτελεσματικά τη διαδικτυακή διασυνοριακή ή διατομεακή αλληλεπίδραση μεταξύ των διοικήσεων, των επιχειρήσεων -του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- και των πολιτών, ενισχύοντας  την αλληλεγγύη  μεταξύ διαφορετικών τομέων.

Τρίτον, να χρησιμοποιήσουμε υπάρχουσες πλατφόρμες, fora και διεθνείς οργανισμούς, για να παρουσιάσομε  τα αποτελέσματα  της τεκμηρίωσης των ερευνών μας. Είναι ανάγκη να προωθήσουμε τη διαφάνεια και την άμεση και ενημερωμένη πληροφόρηση.

Τέταρτον, είναι ανάγκη να επεκτείνουμε τον προϋπολογισμό της UNESCO, τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα ταμεία του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό. Είναι ανάγκη για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης στον πολιτιστικό τομέα. Αυξάνοντας τη χρηματοδότηση θα ενισχύσουμε την οικονομική αξιοπιστία των πολιτιστικών οργανισμών, μέσω προγραμμάτων μικροπιστώσεων.

Πέμπτον, με αισιοδοξία, κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να είμαστε «έτοιμοι για την επόμενη μέρα». Η UNESCO, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο ΟΗΕ, και οι εθνικές κυβερνήσεις να σχεδιάσουν πολιτιστικές εκστρατείες, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας την εμπλοκή των πολιτών ως απαραίτητο μέτρο.

Και τέλος, αυτή η νέα πραγματικότητα μας προειδοποιεί να αυξήσουμε τους μηχανισμούς συντονισμού που πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Στους μηχανισμούς συμπεριλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες της UNESCO, σχετικά με την ανθεκτικότητα και την αντιμετώπιση ασθενειών. Ως οριζόντιο και ολοκληρωμένο μέρος της ατζέντας της πολιτιστικής επιτροπής της UNESCO, πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο οι βραχυπρόθεσμες όσο και οι μακροπρόθεσμες  πολιτικές και σχετικές ενέργειες».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής