Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev.

PACIFIC-SUN

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ως παράδειγμα για όλη την περιοχή και ως παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας. Διαπιστώθηκε επίσης η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε όλα τα μείζονα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. 

Σε διμερές επίπεδο, υπογραμμίστηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην άμυνα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω συντονισμού, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κρατών – μελών, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τομείς που καθιστούν την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μια πρωτίστως ευρωπαϊκή υπόθεση. 

Κατά τη συνάντηση, έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, επί του οποίου κοινή ήταν η διαπίστωση ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από το σύνολο των Κρατών – μελών στη βάση της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των βαρών.

Συναφώς, επισημάνθηκε η ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου προς την κατεύθυνση αυτή. Χαιρετίστηκε, επίσης, η έμφαση που επιθυμεί να δώσει η προσεχής Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. στο θέμα της συνοχής, ως στοιχείου απαραίτητου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας. 

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς τη σημασία της προώθησης της ευρω – ατλαντικής προοπτικής των Κρατών της περιοχής, υπό την προϋπόθεση βεβαίως της εκ μέρους τους πλήρωσης των ενταξιακών κριτηρίων και προδιαγραφών.

Ειδικότερα, ως προς την πΓΔΜ, σημείωσαν τη θετικότερη, σε σχέση με το παρελθόν, προσέγγιση την οποία δείχνει να έχει υιοθετήσει η νέα Κυβέρνηση της χώρας.

Τονίστηκε, ωστόσο, ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα αντίστοιχα κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Κοινή υπήρξε εξάλλου η διαπίστωση ότι η επίλυση των όποιων εκκρεμών ζητημάτων θα πρέπει να προηγηθεί της ένταξης της γειτονικής χώρας στους ευρω – ατλαντικούς θεσμούς.

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και η επιθυμία για ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών Συνθηκών, αλλά και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων Κρατών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εξεδόθη ως απάντηση για την αντίδραση της Ελλάδας στο μη σεβασμό του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, κινείται έξω από αυτό το πνεύμα.  

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής