Συνάντηση Φ. Αραμπατζή με την Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος

Με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, συναντήθηκαν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος.

PACIFIC-SUN

Στη 40λεπτη συνάντηση, τα μέλη της Ένωσης παρουσίασαν στην κα Αραμπατζή τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παράκτια αλιεία. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων που διαχρονικά διεκδικούν οι παράκτιοι αλιείς από την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια) και της ανεξέλεγκτης ερασιτεχνικής αλιείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ακόμα τα κριτήρια επαγγελματικότητας, οι τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι- λεοντόψαρα), ο συνδικαλιστικός νόμος και η δυνατότητα οργάνωσης και εκπροσώπησης των αλιέων. 

Παράλληλα, έγινε αναφορά για βιντζότρατες και απόσυρση αλιευτικού εργαλείου με οικονομική αποζημίωση, περιόδους αλιείας πελαγικών ψαριών (ξιφίας-τόνος-αλαλούγκα) και κατώτατο όριο ξιφία ανά άτομο στους 90 πόντους. Παράταση VMS για τις ειδικές άδειες αλιείας ολοθούριων και συμιακό γαριδάκι, καθώς και φορολογικά θέματα (διαμεσολάβηση του ΥΠΑΑΤ προς το υπουργείο οικονομικών για την ημερομηνία λήξης τις θεώρησης του βιβλίου ατελούς παραλαβής εφοδίων και υλικών επισκευής πλοίου μέχρι τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτους. 

Όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της: «ο κατάλογος των προβλημάτων που ταλανίζουν την παράκτια αλιεία της Ελλάδος είναι μεγάλος, απλά αναφέρθηκαν τα βασικά και πιο σοβαρά και αυτά που πιστεύουμε ότι η λύση είναι εφικτή». Η Ένωση δεσμεύτηκε να καταθέσει τις επόμενες μέρες αναλυτικά τις προτάσεις της στην υφυπουργό και η κα Αραμπατζή δεσμεύτηκε να εξετάσει αυτές τις προτάσεις και να εξεταστούν πιθανές λύσεις, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στα μέσα Νοεμβρίου παρουσία και του υπουργού, Μάκη Βορίδη. 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής