Συνάντηση Αθανασίου – Χαρακόπουλου με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου της Τσεχίας

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, συναντήθηκαν σήμερα με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Βασικό θέμα συζήτησης υπήρξε το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

PACIFIC-SUN

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στη μη τήρηση από την Τουρκία των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και ιδιαιτέρως στην υποχρέωσή της να αποτρέψει το άνοιγμα νέων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία από το 2015 έως σήμερα έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών με συνέπεια να υποστούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες και μεγάλη μείωση στον τουρισμό.

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε την τσεχική αντιπροσωπεία σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εστιάζοντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων στις δομές της ενδοχώρας, και στην αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία με τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ με σκοπό τον αποτελεσματικό οικονομικό, δημοσιονομικό και φορολογικό έλεγχό τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό, σημειώνοντας τέσσερα σημεία για τη συνεκτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης: την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στη βάση της δίκαιης κατανομής ευθυνών και βαρών, την εφαρμογή ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών, την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την παράλληλη εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών και, τέλος, την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης. Αναφέρθηκε επιπλέον στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στηλιτεύοντας τη «χλιαρή» αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και Κυβερνητική Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Helena Valkova, σημείωσε ότι ο σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα είναι η ενημέρωση του Πρωθυπουργού της Τσεχίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση της Τσεχίας τις πληροφορίες και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από ελληνικής πλευράς.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής