Συμμετοχή της Βουλής στην 5η Συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, και τα μέλη της Επιτροπής Σταύρο Κελέτση και Γιάννη Ραγκούση, συμμετείχε χθες και σήμερα στις εργασίες της 5ης  Συνεδρίασης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol, που έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Κεντρική ομιλήτρια υπήρξε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle.

PACIFIC-SUN

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτής Μάξιμος Χαρακάπουλος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Europol – FRONTEX για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις αυξημένες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στην έκρυθμη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στις αντιδράσεις που προκαλούν τα προβλήματα αυτά στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που οδήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συγκαλέσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Ζήτησε επίσης τον συντονισμό της δράσης FRONTEX και Europol για την εξάρθρωση των διεθνών κυκλωμάτων μεταφοράς και εκμετάλλευσης μεταναστών, καθώς και σε θέματα διακίνησης όπλων, λαθρεμπορίου ναρκωτικών και τρομοκρατίας. Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία της Europol με την Τουρκία σημείωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος με ευθύνη της τελευταίας.

Ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Europol στον Έβρο, την περασμένη άνοιξη, κατά την οποία διαπίστωσε και προσωπικά το πρόβλημα των προερχόμενων από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών. Ζήτησε δε την τοποθέτηση προσκεκλημένων αξιωματικών (guest officers) στον Έβρο, ενώ επανήλθε με τη σειρά του στο ζήτημα της συμφωνίας συνεργασίας της Europol με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης εστίασε αφενός στον προβληματισμό που δημιουργεί η μείωση του προϋπολογισμού της Europol, αφετέρου στη στρατηγική που προτίθεται να εφαρμόσει η Europol στη δίωξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος, με αφορμή την Ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα του ΟΗΕ και με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και εγκληματικών δραστηριοτήτων σε πολλές περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου κι όχι μόνον.

Απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, παραδέχτηκε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Europol το 2020 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Δ.Σ., ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη προσκεκλημένων αξιωματικών (guest officers) στα κέντρα υποδοχής. Σχετικά με το περιβαλλοντικό έγκλημα δήλωσε ότι, παρότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς Europol, οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα επηρεάσουν αρνητικά τη δράση του Οργανισμού. Ενημέρωσε, επίσης, ότι δεν θα σταλούν αποσπασμένοι αξιωματούχοι στον Έβρο αλλά μόνον αναλυτές, οι οποίοι ήδη βοηθούν τις διωκτικές αρχές στην επεξεργασία των δεδομένων στις ποινικές υποθέσεις.

Αναφορικά με τη συμφωνία συνεργασίας Europol – Τουρκίας, ενημέρωσε ότι υπάρχει στρατηγική συμφωνία και σύνδεσμος από την Τουρκία στο αρχηγείο της Europol. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων καθώς η εν λόγω επιχειρησιακή συμφωνία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής