Συμμετοχή Μ. Χρυσοβελώνη στην Συνάντηση Κορυφής για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διεθνής Διάσκεψη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, Διεθνείς Οργανισμοί, Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και Ακτιβιστές.

PACIFIC-SUN

Την χώρα μας εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, η οποία αναφέρθηκε σε όσα ήδη υλοποιήθηκαν αλλά και όσα προγραμματίζονται να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και στις δυσκολίες υλοποίησης στην χρονική συγκυρία της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης που η Ελλάδα αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια.

Με την Διάσκεψη ολοκληρώθηκαν στοχοθετημένες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2016 ως το τέλος του 2018 που πλαισιώνουν την εκστρατεία «NON.NO.NEIN — Πες ΟΧΙ!»

Πρόκειται για την καμπάνια «Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών» που χρηματοδοτεί η ΚΟΜΙΣΙΟΝ με 15εκ. ευρώ προκειμένου τα κράτη μέλη, τοπικές κυβερνήσεις, επιστήμονες,  επαγγελματίες και Οργανώσεις Πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας,να ενισχύσουν τις δράσεις και τις εκστρατείες τους.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το 1/3 των γυναικών και των κοριτσιών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η βία αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, στα δικαιώματα, στη χειραφέτηση και στη συνολική ανάπτυξη των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης συζητήθηκαν και προτάσεις στρατηγικής για την υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Μετά το πέρας των εργασιών η κ. Χρυσοβελώνη δήλωσε: «Η έμφυλη βία και ειδικότερα η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους είναι ένα φαινόμενο που εντάθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, δεν είναι ασύνδετη με την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που προκρίθηκε και επέφερε περικοπές στην κοινωνική πολιτική, αλλά και με το προσφυγικό πρόβλημα. Αποτελεί καλή είδηση ότι οι συζητήσεις για την αντιμετώπισή της έμφυλης βίας απασχολεί ξανά τα κορυφαία όργανα της Ε.Ε. Αυτό κάναμε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες. Η Ελληνική Κυβέρνηση κατόρθωσε να βγάλει από την σκληρή επιτήρηση την Ελλάδα, κράτησε την κοινωνία τα τελευταία δύσκολα χρόνια και εφάρμοσε πολιτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Επίσης, κύρωσε την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και αυτό ζητά να πράξουν και οι χώρες μέλη που κωλυσιεργούν σκόπιμα. Τώρα, φέρνουμε στην Βουλή – τις επόμενες ημέρες –  το πρώτο – μετά από πολλά χρόνια – νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και την αντιμετώπιση της βίας. Η Ελλάδα μας συνεπώς, αποτελεί παράδειγμα χώρας για τα ζητήματα αυτά στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα της. Γι, αυτό και απαιτούμε συλλογική ευρωπαϊκή πολιτική για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας των προσφυγικών πληθυσμών».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής