Παπαδημούλης: Nα εξασφαλίσουμε σε όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση

Στη διεθνή Ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο: REALPE: «Reseau d’ elus et d’ Autorites Progressives d’ Europe», μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

PACIFIC-SUN

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συναντήθηκαν και συζήτησαν για δυο ημέρες Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Εθνικών Κοινοβουλίων και της Τοπικής αυτοδιοίκησης από Περιφέρειες και Δήμους.

Στην ατζέντα τέθηκαν θέματα σημαντικά για την Ευρώπη και για τις περιφέρειες της, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αριστεράς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής πολιτικής, καθώς και μείζονα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα το ευρωπαϊκό περιφερειακό οικοδόμημα, όπως το προσφυγικό, η σύνδεση και ο συντονισμός κοινών ενεργειών μεταξύ των περιφερειών κ.ά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, επεσήμανε τα εξής:

«Το θέμα μας είναι οι θετικές, οι καλές πρακτικές στην υποδοχή των προσφύγων, καθώς και τα περιθώρια συνεργασίας, η ανάπτυξή τους και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους εδώ, με πολλές εμπειρίες γύρω από αυτό το θέμα, από πολλές χώρες, καθώς και αξιόλογη παρουσία στην Ημερίδα και από τη χώρα μου την Ελλάδα. Το πλαίσιο  μέσα στο οποίο εργάζονται οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα οι προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, είναι εξαιρετικά δυσμενές. Το αρνητικό αυτό πλαίσιο προσδιορίζεται από ορισμένους βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι οι πηγές που γεννούν το προσφυγικό ζήτημα θα διαρκέσουν. Αυτό λέει η ανάλυση της πραγματικότητας. Οι πόλεμοι, η πείνα, οι καταστροφές, όσα κάνουν τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, νέους, γέρους και παιδιά, να ξεριζώνονται από τον τόπο τους και να αναζητούν αλλού καλύτερη μοίρα, θα διαρκέσουν…

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η Ευρώπη, η Ενωμένη Ευρώπη – και βάζω τη λέξη “ενωμένη” σε πολλά εισαγωγικά, των 500 εκατομμυρίων πληθυσμού, έχει αποτύχει να δώσει λύσεις ευρωπαϊκές, βασισμένες στη Συνθήκη της Γενεύης, στο κράτος δικαίου και στον Ανθρωπισμό, στο πρόβλημα της υποδοχής των προσφύγων. Δεν υλοποιούνται ούτε καν οι ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, παρά και την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου για το περίφημο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ή για την ενίσχυση και την αλληλεγγύη στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής των προσφύγων, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής