Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη: Στόχος μας η μείωση των ανισορροπιών στην Ευρώπη

«Γενικόλογη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

PACIFIC-SUN

Η ερώτηση αφορούσε τη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) που εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε τις μεγάλες ανισότητες που καταγράφουν τα αποτελέσματα της ERC Statistics 2007- 2016, με βάση τα οποία το 79,1% των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων απευθύνεται σε ερευνητικά εργαστήρια της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, 12,3% σε εργαστήρια της Νότιας Ευρώπης, ενώ μόνο το 1,5% στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Ντομπρόβσκις αποφεύγει να σχολιάσει τις εντυπωσιακές ανισότητες που καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία και αναφέρει ότι «Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις και να αυξήσουν τη συμμετοχή κρατών μελών με ασθενέστερες επιδόσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία», καθώς και ότι «με το πιλοτικό έργο «Κλίμακα αριστείας»  θα μπορούν να ανταγωνίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία για να λάβουν  χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος».

Η Κομισιόν, δια του αρμόδιου Επιτρόπου, σημειώνει επίσης ότι ο στόχος των προαναφερθέντων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων είνια να μειωθούν οι ανισορροπίες και η «διαρροή εγκεφάλων» στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις που καταγράφουν οι στατιστικές για τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει την αξιοποίηση των ενδογενών πόρων των περιφερειών και τα μέτρα που σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στη χρηματοδότηση του ερευνητικού τομέα και η οικονομική συγκέντρωση στους «λίγους και ισχυρούς».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής