Μ. Βαρβιτσιώτης: Kάποιοι μετακομίζοντας από το Mαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αποδείξει με αιματηρές θυσίες, ότι θέλουμε να αποτελούμε μέρος του πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

PACIFIC-SUN

«Στην δικιά μας την παράταξη, αυτό το DNA έρχεται από τις καταβολές της, γιατί είναι η ιστορική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που σε πείσμα των καιρών ενέταξε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με στόχο να επιδοθεί η εθνική ανεξαρτησία, να κατοχυρωθεί η δημοκρατία, να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και, βεβαίως, η κοινωνική και οικονομική πρόοδος», επεσήμανε.

«Κυρίαρχο πρόβλημα, κυρίαρχη πρόκληση» χαρακτήρισε ο κ. Βαρβιτσιώτης: «το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή το εργαλείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

«Πέρα από αυτό, όμως, πιστεύουμε ότι σε πολιτικές που έχουν μπει πλέον στο τραπέζι και έχουν καθίσει, μάλιστα, και στην κεφαλή του τραπεζιού, όπως πολιτικές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, εμείς ολοένα και περισσότερο θα πρέπει να ζητούμε», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στέλνοντας το μήνυμα ότι «σήμερα η Ελλάδα θα εφαρμόσει και το κοινοτικό και το εθνικό δίκαιο, σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ότι θα πάψει η χώρα μας να είναι η χώρα που δεν φυλάττει τα σύνορά της  ή η χώρα στην οποία οποιοσδήποτε έρχεται θα παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα».

«Εμείς δεν πιστεύουμε σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζοντας ότι: «κάτι τέτοιο οδηγεί μόνο στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Εμείς πιστεύουμε σε μία Ευρώπη που πηγαίνει μαζί, εφαρμόζει κοινούς κανόνες δικαίου και μια Ευρώπη που δίνει προοπτικές για την διεύρυνσή της, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Kάποιοι μετακομίζοντας από το Mαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα. Kαι δεν ακούσανε -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά- το σύνολο της δικιάς μου ομιλίας προχθές στον Economist, όπου ξεκαθάρισα ορισμένα πράγματα.  Ξεκαθάρισα πρώτα απ’ όλα ότι αυτή η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία. Και ότι αυτήν την συμφωνία η Νέα Δημοκρατία την πολέμησε και έκανε οτιδήποτε είναι δυνατόν ούτε να υπογραφεί ούτε να κυρωθεί γιατί, ακριβώς, δεν θεωρούσαμε ότι έλυνε με επωφελή -για τα εθνικά ζητήματα- τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα».

«Όμως, αυτή η συμφωνία», είπε: «είναι μια κληρονομιά, την οποία παίρνει αυτή η Κυβέρνηση, μαζί με όλες τις άλλες προβληματικές κληρονομιές που παίρνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ανεξαρτήτων, ΣΥΡΙΖΑ-άλλων συνιστωσών. Όπως μας κληροδοτείτε τις δεσμεύσεις για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως μας κληροδοτείτε μια ΔΕΗ-ωρολογιακή βόμβα, έτσι μας κληροδοτείτε και μια κακή συμφωνία, με την οποία πρέπει να δουλέψουμε, μέσα σε στενά περιθώρια να κάνουμε τα αποτελέσματα της πολύ καλύτερα».

«ς μην λοιπόν προστρέχετε και να λέτε ότι συνυπογράφουμε την Συμφωνία των Πρεσπών. Την κληρονομήσαμε, θα προσπαθήσουμε, μέσα στο στενό πλαίσιο που αυτή περιγράφει, να βελτιώσουμε την πραγματικότητα την οποία δημιουργεί και αυτό θα το κάνουμε με συνέπεια, με εργατικότητα με διεθνείς συμμαχίες και χωρίς να διακινδυνεύσουμε την θέση της χώρας. Γιατί, οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα σήμαινε ότι θα έχουμε απωλέσει το βασικό μας όπλο, που ήταν το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και από την άλλη θα είχαμε χάσει την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτό το κράτος εκπροσωπείται στους διεθνείς οργανισμούς», συμπλήρωσε.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής