Κρίτων Αρσένης: Η αδράνεια μελών της κυβέρνησης απέναντι στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει ποινικές κυρώσεις

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Κρίτωνα Αρσένη, Βουλευτή ΜεΡΑ25 της Δυτικής Αθήνας, με θέμα «Ποινικές ευθύνες των μελών της Κυβέρνησης για την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μετά την δημοσιοποίηση των μελετών ρυπαντών» στις οποίες απάντησαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Δημήτριος Οικονόμου και Υγείας Βασίλειος Κοντοζαμάνης.

PACIFIC-SUN

Το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής αντιπροσωπεύει μία χρόνια απειλή προς τη δημόσια υγεία και η συγκάλυψη από μέρους του Δημάρχου Φυλής και η δημοσίευση των στοιχείων κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για δράση από μεριάς της κυβέρνησης.

Οι μελέτες ρυπαντικών στοιχείων στο ΧΥΤΑ Φυλής παρέμεναν κρυφές στα χέρια του Δημάρχου Φυλής από το 2015, ώσπου ο Κρίτων Αρσένης ξεκίνησε σειρά παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Δυτικό Μέτωπο. Αρχικά, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έστειλε επιστολή και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος, υπέβαλε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης: «Απέναντι στις αποκαλύψεις για τις συνταρακτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των κατοίκων της Αθήνας από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, υπήρξε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης. Προσπαθούν να απαξιώσουν την μελέτη ρυπαντών της εταιρίας ASPROFOS ENGINEERING, λέγοντας ότι είναι αναξιόπιστη στο κομμάτι των ραδιενεργών. Δεν κάνουν βέβαια  κριτική στο κομμάτι των καρκινογόνων ρύπων που εντοπίζει. Ζήτησα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να πάει στην Φυλή και να μετρήσει την ακτινοβολία. Μου απάντησε ότι δεν θα το κάνει γιατί είχε μετρήσει ξανά το 2004! Σήμερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να γίνει ο απαραίτητος επανέλεγχος. Υπενθύμισα στον Υφυπουργό, ότι αν η ASPROFOS, η θυγατρική των ΕΛΠΕ, δεν κάνει αξιόπιστες μελέτες, τότε θα πρέπει να επανελεγχθούν όλες οι δραστηριότητες των ΕΛΠΕ που αδειοδοτήθηκαν βάση μελετών της ASPROFOS. Όσο για τον Υφυπουργό Υγείας που δεν έχει στοιχεία για να κλείσει την Φυλή, του θύμισα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι η Αθήνα κάθεται πάνω σε μια υγειονομική βόμβα. Κάθε αδράνεια απέναντι στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει πλέον ποινικές κυρώσεις.»

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής