Ερώτηση Ρένας Δούρου για την προστασία από την ΕΛ.ΑΣ των τρανς ατόμων

PACIFIC-SUN

Το ζήτημα της προστασίας από την ΕΛ.ΑΣ των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη με ερώτησή της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ρένα Δούρου, με αφορμή τη δολοφονία της Άννας Ιβάνκα.

Η κ. Δούρου επισημαίνει την ανάγκη η υπόθεση να αντιμετωπιστεί ως έγκλημα που ερευνάται για την τυχόν επιλογή του θύματος από τον δράστη λόγω της ταυτότητας φύλου και παράλληλα παρατηρεί ότι ήδη έχουν καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λόγω μη επαρκούς διερεύνησης του ΛΟΑΤΚΙφοβικού κινήτρου άλλα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ θυμίζει στη χώρα μας από τον Ιούλιο του 2022 υπάρχει Οδηγία της ΕΛ.ΑΣ για την Αντιμετώπιση και τη Διαχείριση Περιστατικών Βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

Στην ερώτησή της η κ. Δούρου αφού παρατηρήσει ότι “πρέπει να διερευνηθεί αποτελεσματικά το έγκλημα και στη βάση της αναζήτησης τρανσφοβικών κινήτρων, στο πλαίσιο του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά), σύμφωνα με το οποίο όταν η επιλογή του θύματος γίνεται λόγω ταυτότητας φύλου, η ποινική απαξία του εγκλήματος είναι εντονότερη και η ποινική μεταχείριση του δράστη αυστηρότερη”, παρατηρεί ότι η καθυστερημένη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, με την οποία “επιχειρεί να αποσείσει την σε βάρος της κατηγορία περί misgendering (δυσφυλισμού), επιρρίπτοντας την ευθύνη στα… ΜΜΕ”, βρίθει σφαλμάτων και παραλείψεων “σχετικά με την ορολογία, καθώς σε ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια των διεμφυλικών ατόμων, αίφνης περιλαμβάνονται άσχετοι όροι όπως η “σεξουαλική ταυτότητα”, η “έκφραση φύλου”  και τα “προσωπικά αισθήματα””.

“Παραλείπεται, δηλαδή, και από αυτή την ανακοίνωση ο κεντρικός όρος που θα έπρεπε να τιτλοφορεί την υπόθεση, ως έγκλημα ερευνώμενο για την τυχόν επιλογή του θύματος από τον δράστη λόγω της ταυτότητας φύλου”.

“Τα παραπάνω λάθη και παραλείψεις καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως τα  πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση σεμινάρια που έχουν γίνει σε αστυνομικούς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μάλλον δεν έχουν αποδώσει επαρκώς.

Πιο αποτελεσματική θα ήταν η εισαγωγή στην διδακτέα ύλη των  Αστυνομικών Σχολών, αλλά και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Σας ειδικού νομικού μαθήματος με αντικείμενο “Προστασία των Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων”, στο οποίο κάθε εκπαιδευόμενο άτομο θα πρέπει να διδάσκεται τα αυτονόητα, να εξετάζεται και να βαθμολογείται”.

Τούτων δοθέντων η κ. Δούρου θέτει τρία ερωτήματα στον Υπουργό:

  1. Πώς θα διασφαλίσει την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας της Άννα Ιβάνκα στη βάση της κείμενης νομοθεσίας με αναζήτηση τρανσφοβικού κινήτρου;
  2. Πως μπορεί να διασφαλιστεί από την ΕΛ.ΑΣ η προστασία της μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ;
  3. Πως μπορεί να διασφαλιστεί από την ΕΛ.ΑΣ η πρόληψη τέτοιου είδους, όπως αυτή κατά της Α. Ιβάνκα, επιθέσεων και η δημιουργία περιβάλλοντος αξιοπρεπούς ζωής και εργασίας;

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής