Θέμα έρευνας του ΕΒΕΑ η διακυβέρνηση οικογενειακών επιχειρήσεων

PACIFIC-SUN

Έρευνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα εργαλεία που χρειάζονται, διεξάγει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το NED Club.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, καλούνται οι επιχειρήσεις μέλη του να συμμετάσχουν στην έρευνα, έως την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, απαντώντας στο σχετικό ερωτηματολόγιο «η συμπλήρωση του οποίου απαιτεί λιγότερο από 10 λεπτά».

Υπενθυμίζεται στην σχετική ανακοίνωση, πως, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 17 εκατ. οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν άνω των 100 εκατ. θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 80% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εταιρεία, οποιουδήποτε μεγέθους, θεωρείται οικογενειακή επιχείρηση, εάν:

  • Τα περισσότερα δικαιώματα λήψης αποφάσεων βρίσκονται στην κατοχή του φυσικού προσώπου (ων) που ίδρυσε την επιχείρηση ή στην κατοχή του φυσικού προσώπου(ων) που απέκτησε το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης ή στην κατοχή των συζύγων, γονέων, παιδιού ή άμεσων διαδόχων των παιδιών τους.
  • Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της οικογένειας ή συγγένειας συμμετέχει επίσημα στην διακυβέρνηση της επιχείρησης.
  • Οι εισηγμένες εταιρείες πληρούν τον ορισμό της οικογενειακής επιχείρησης εάν το φυσικό πρόσωπο που ίδρυσε ή απέκτησε την επιχείρηση (μετοχικό κεφάλαιο) ή οι οικογένειά του/απόγονοί του κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων λήψης αποφάσεων ως ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το NED Club έχουν σχεδιάσει την έρευνα στο πλαίσιο της κοινής ομάδας εργασίας τους για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και στόχος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και βάσει αυτών η ανάπτυξη εργαλείων για την υποβοήθησή τους.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής