ΕΣΕΕ: Δυσφορία για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Η ΕΣΕΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει τις δυσκολίες που βασανίζουν την αγορά λίγο πριν την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και της υποδοχής των περίπου 29 εκ. τουριστών, που αναμένονται φέτος στην Ελλάδα.

PACIFIC-SUN

«Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2017 ολοκληρώθηκαν, χωρίς, όμως, να κλείσουν οι εκκρεμότητες της β´ αξιολόγησης, ενώ αντίθετα ξεκινούν οι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις τού 2017 για φυσικά και νομικά πρόσωπα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

«Η τεχνική συμφωνία με την τρόικα, μπορεί να απομακρύνει το όποιο ενδεχόμενο “ατυχήματος” μέχρι το 2023, οπότε λήγει και η περίοδος ασυλίας για πιθανή χρεοκοπία τής Χώρας μας από πλευράς ΔΝΤ, αλλά οι συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία και την αγορά παραμένουν», τονίζει.

«Οι φορολογικές αρχές με τη χρήση της τεχνολογίας που διαθέτουν, βάζουν στο στόχαστρο τις εισπράξεις εμπορικών καταστημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι εισπράξεις που πραγματοποιούν οι έμποροι μέσω των POS με τη δυνατότητα δέσμευσης και κατάσχεσης εισπράξεων και λογαριασμών. Σύντομα θα υπάρχει πλατφόρμα διασύνδεσης των ταμειακών Μηχανών με το TAXIS και σε λίγους η δημιουργία e-Τιμολογίου για την πάταξη των πλαστών και εικονικών τιμολογίων», περιγράφει η ΕΣΕΕ.

«Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2015/2376 και άλλες διατάξεις”, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 26/5 στη Βουλή, θεσπίζονται νέα πρόστιμα από 100 έως και 1.000 ευρώ, για τη μη έκδοση ή λήψη παραστατικών (αποδείξεις ή τιμολόγια) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, αλλά και για τη μη έκδοση στοιχείων διακίνησης. Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ αλλά και στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας», προσθέτει.

Επιπλέον η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «στο ΚΕΑΟ καταγράφεται μια βροχή κατασχέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους που ξεπερνούν τα 18.000 ειδοποιητήρια ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, που αντιστοιχούν σε 1,2 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 200 λογαριασμοί φορολογουμένων δεσμεύονται ημερησίως».

Για τις καταθέσεις των τραπεζών τονίζει «ότι επέστρεψαν στο 2001 και σε χαμηλά επίπεδα 16 ετών με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 118,9 δις ευρώ, υποχωρώντας μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου κατά 313 εκ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Μεταξύ των 115 νέων μέτρων που ψηφίστηκαν πριν το προηγούμενο Eurogroup και τα 25 που θα ψηφιστούν πριν το επόμενο, για να συμπληρώσουν τα 140 προαπαιτούμενα, υπάρχουν πολλά μέτρα που βασανίζουν την αγορά και φέρνουν σε αδιέξοδο το ελληνικό εμπόριο. Οι συνεχείς περικοπές και μειώσεις εισοδήματος, σε συνδυασμό με την άμεση αύξηση της φορολογίας, αφενός, πλήττουν βάναυσα την εγχώρια κατανάλωση, αφετέρου, με την έμμεση φορολόγηση δεν τονώνουν την εισαγόμενη κατανάλωση. Στη μνημονιακή Ελλάδα, για τους μικρούς της αγοράς ισχύει, εκτός του όπου φτωχός και το «όπου μικρός και η μοίρα του».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής