Χαλκιδική: Το ενεργειακό κόστος και η λήξη της τουριστικής περιόδου «έριξαν» τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας

PACIFIC-SUN

Καθοδικά κινήθηκε στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας στον νομό Χαλκιδικής, πτώση που αποδίδεται αφενός στην ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Παρόλα αυτά, στην πλειονότητά τους (ποσοστό 52%), οι επιχειρήσεις της περιοχής δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να εξοικονομήσουν ενέργεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της δίμηνης έρευνας «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που διεξήγαγε η εταιρία Interview, για λογαριασμό του εκεί επιμελητηρίου, σε δείγμα 325 επιχειρήσεων-μελών του.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα πώς κρίνουν την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεών τους, τέσσερις στους/στις δέκα επιχειρηματίες (40%) τη χαρακτηρίζουν ως μέτρια, το 25% ως ικανοποιητική, το 18% ως κακή και το 17% ως καλή. Ερωτηθέντες πώς κινήθηκε ο τζίρος τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 66%) δηλώνουν πως αυτός μειώθηκε, το 25% ότι δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή και μόνο το 11% ότι είδε αύξηση.

Ως προς το αν θα διατηρήσουν το προσωπικό τους ως έχει τον επόμενο μήνα, επτά στους/στις δέκα (70%) επιχειρηματίες που διαθέτουν εργαζόμενους απαντούν πως δεν θα κάνουν απολύσεις, σε αντίθεση με το 23%, που δίνει την αντίθετη απάντηση. Το 7% δε, προτίθεται να κάνει και προσλήψεις. «Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση της επιχείρησής σας σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων στους επόμενους έξι μήνες»; Το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν πως θα είναι χειρότερη, το 30% ίδια και το 9% καλύτερη.

Κατά τα λοιπά, το 44% δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, το 52% ότι δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το 4% δηλώνει ότι η ερώτηση αυτή δεν το αφορά. Το 19% δηλώνει ότι η αύξηση επιτοκίων έχει επηρεάσει τον δανεισμό του και το 9% ότι δεν έχει δει κάποια μεταβολή, ενώ το 72% εκτιμά πως δεν το αφορά η ερώτηση.

Στην ερώτηση αν «η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας», το 58% απαντά καταφατικά και το 34% αρνητικά, ενώ το 8% δεν παίρνει θέση («δεν γνωρίζω»/«δεν απαντώ»).

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής