Αυτά είναι τα κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης (VIDEO)

Μέτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε συμβολικά το πρωί της Παρασκευής, ενώ ακολούθησαν υπογραφές της πράσινης συμφωνίας για την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.

PACIFIC-SUN

Ο κ. Μητσοτάκης έχοντας στην εξέδρα το πρώτο Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο, Enfield 8000, ανέφερε πως κατασκευάστηκε πολύ πριν την εποχή του και έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, στα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα, καθώς και σε ηλεκτρικά δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια.

Τα κίνητρα, για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα μειώσουν έως και 10.000 το κόστος, συνυπολογίζοντας φοροαπαλλαγές για εταιρικά ηλεκτρικά οχήματα οχήματα αλλά και επιδότηση για αγορά επαναφορτιζόμενων δικύκλων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ο πρωθυπουργός για τον πρώτο άξονα του προγράμματος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μείωση 15% για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα ταξί, η μείωση θα είναι 25%, ώστε να γίνει γρήγορη αντικατάσταση των ρυπογόνων και 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Για τους εταιρικούς χρήστες ανέφερε πως θα εκπίπτει το 50%, ενώ για τα νησιά, το ποσοστό θα αυξάνεται στο 70%. Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για 2 χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη και οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.

Στον δεύτερο άξονα, που περιλαμβάνει και ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης είπε πως θα δημιουργηθεί μητρώο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο θα υπάρχει διασύνδεση και διαλειτουργικότητα. Μάλιστα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την απολιγνιτοποίηση προβλέπονται μειώσεις φόρων και λοιπών βαρών ύψους 5% για πέντε κερδοφόρες κρίσεις, καθώς και εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για κάθε μία πρόσληψη.

Όσον αφορά τα οχήματα του δημοσίου είπε πως τον Αύγουστο του 2021, το 25% των οχημάτων που θα αγοράζονται θα είναι ηλεκτροκίνητα. Συνολικά για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τον πήχη ψηλά. Από το 0,3% που κυμαίνεται σήμερα το ποσοστό της αγοράς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, το 2030, ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε μία «teaser» αναφορά για ένα νησί, όπου το επόμενο διάστημα όλα τα οχήματα θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά.

Δείτε το video

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής