Συναντήσαμε διαδικτυακά τον Όμιλο Toastmasters Πειραιά

Κατά καιρούς έρχονται αρκετά δελτία τύπου από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν στόχο τη στήριξη και την εκπαίδευση των μελών τους. Ένας από αυτούς που ξεχωρίσαμε είναι ο Όμιλος Toastmasters Πειραιά.

PACIFIC-SUN

Ένα υποσύνολο του Διεθνή Ομίλου Τοastmasters που δραστηριοποιείται σε 140 χώρες, εκπροσωπείται από 15.500 Ομίλους και περιλαμβάνει πάνω από 345.000 μέλη παγκοσμίως και έχει βασικό στόχο την καλλιέργεια κάθε ενδιαφερόμενου στην επικοινωνία και ηγεσία.

Διαβάζοντας πρόσφατα ένα από τα δελτία τύπου του Ομίλου ξεχώρισα ότι «σε ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον, τα μέλη των Toastmasters του Ομίλου Πειραιά, συνθέτουν μια ποικιλόμορφη ομάδα, κάθε κοινωνικού, οικονομικού υπόβαθρου και πλαισίου με έναν και βασικό στόχο: την ανάπτυξη τους μέσα από το καινοτόμο εκπαιδευτικό παγκόσμιο σύστημα των Toastmasters για αποτελεσματική προσωπική και επαγγελματική πορεία στην Δημόσια Ομιλία, στην Επικοινωνία και την Ηγεσία».

«Πιο αναλυτικά», το δελτίο τύπου συνέχιζε: «το εκπαιδευτικό σύστημα των Toastmasters, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, σε έντεκα σημαντικές ενότητες μαθημάτων, οι οποίες συνθέτουν και τον βασικό πυρήνα του παγκόσμιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Οργανισμού, βοηθώντας έτσι τα Μέλη να αποκτήσουν τις ικανότητες δημόσιας ομιλίας, βελτίωσης και ανάπτυξης στις επικοινωνιακές τους δραστηριότητες, αλλά και ανάπτυξη του ηγετικού τους ρόλου ως άτομα και ως επαγγελματίες».

Ωραία όλα αυτά θα πείτε, αλλά τι σημαίνουν στην πράξη; Πως γίνεται να εξελιχθώ σε αυτούς τους τομείς μέσα από ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν δεν τα κατάφερα μέσα από τα δώδεκα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά φροντιστήρια και σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Έτσι ήρθα σε επαφή μαζί τους και βρέθηκα μπροστά σε μία σειρά ερωτημάτων. Δεν τέθηκαν έτσι ακριβώς αλλά με αυτόν τον τρόπο στριφογύριζαν στο μυαλό μου για αρκετές ημέρες.

Πόσες φορές έχει τύχει να πιάσετε τον εαυτό σας να μην μπορεί να αναπτύξει αυτό που θέλει να πει; Να εκφέρει το φωνήεν «ε» παρατεταμένα για να κερδίσει χρόνο να σκεφτεί ή και να θυμηθεί τι ήθελε να πει; Τι λέγαμε ή μάλλον τι έλεγες και δεν ήταν το μυαλό και η σκέψη σου εκεί; Έχει τελικά χιούμορ ή μόνο εμείς γελάμε με τα αστεία μας; Και αν αυτό συμβεί στον επαγγελματικό χώρο με έναν πελάτη ή σε μία παρουσίαση με κοινό, τότε που θα βρεθεί η αξιοπιστία σου;

Ζαλισμένος από τις σκέψεις που με έβαλε η Κλαίρη Χατζηγιάννη, πρόεδρος του Ομίλου Toastmasters Πειραιά, την 1η Ιουλίου, στις 19:00 το απόγευμα, με ένα αριστερό πάτημα του ποντικιού στο Link που μου είχαν προωθήσει, βρέθηκα στη διαδικτυακή συνάντηση – ένεκα κορονοϊού- των μελών του.

Μετά το καλωσόρισμα και τις πρώτες διαδικτυακές χειραψίες μου προώθησαν το αναλυτικό πρόγραμμα της ημέρας. Ένα απόλυτα οργανωμένο πλάνο με πλήθος ενοτήτων, αλλά και ορισμένες από πριν αρμοδιότητες τις οποίες είχε το κάθε μέλος. Χρονομέτρης για όλες τις ομιλίες, παρατηρητής λαθών κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, κριτές στους αυτοσχεδιαστικούς μονολόγους, αλλά και κρυφές ψηφοφορίες όλων των μελών για την ανάδειξη εκείνου που είχε συνολικά την καλύτερη παρουσία.

Τι είναι τελικά ο Όμιλος Toastmasters Πειραιά και κατά πόσο δεν είναι ουτοπία όσα γράφονται στο δελτίο τύπου; Στον Όμιλο Toastmasters Πειραιά κάθε μέλος με τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις του βοηθά στη βελτίωση του άλλου και όλα μαζί συνθέτουν μία εκπαιδευτική τάξη ενηλίκων, χωρίς την παρουσία και τον αυστηρό ρόλο του καθηγητή των σχολικών ή και φοιτητικών χρόνων. Όσο για την ουτοπία, μέλη με μόλις δύο μήνες συμμετοχή στο πρόγραμμα, κατάφερναν να μιλούν χωρίς διακοπές.

Εάν επιθυμείτε και εσείς να βρεθείτε αρχικά ως επισκέπτης και στη συνέχεια ίσως και ως μόνιμο μέλος στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε πρώτη, τρίτη ή και πέμπτη, Τετάρτη κάθε μήνα με ψηφιακή ή φυσική παρουσία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες επισκεφθείτε τη σελίδα του Ομίλου στο facebook (Piraeus Toastmasters Club).

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής