Ημερίδα του ΕΚΤ για τις προοπτικές της Ανοικτής Επιστήμης και τον ρόλο των ερευνητών

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ανοικτή Επιστήμη (Open Science) και την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και δεδομένα, διοργανώνει την Πέμπτη 15 Ιουνίου ημερίδα με τίτλο "Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα και Προοπτικές" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

PACIFIC-SUN

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις για την Ανοικτή Επιστήμη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επίσης οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE το οποίο υποστηρίζει τη μετάβαση στην Ανοικτή Επιστήμη και την ενίσχυση του αντίκτυπου και της επανάχρησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων και δεδομένων. Το ΕΚΤ είναι εταίρος του έργου και εθνικό σημείο πληροφόρησης σε θέματα Ανοικτής Πρόσβασης.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα αναδειχθούν στην ημερίδα είναι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη και η αλληλεπίδρασή του με τις υφιστάμενες υποδομές, οι εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο με έμφαση στην υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και τα ζητήματα που θέτει η Ανοικτή Πρόσβαση στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης και των συνεπειών της στους φορείς έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, οι οποίοι καλούνται να προβούν σε περικοπές των συνδρομών προς ακαδημαϊκά περιοδικά.

Στο πλαίσιο του ρόλου του ΕΚΤ για την υποστήριξη της ερευνητικής κοινότητας στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020 για Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας, στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και εξοικειωθούν με υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την Ανοικτή Πρόσβαση, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων από ερευνητές με μακρόχρονη εμπειρία και ειδίκευση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εθνικοί φορείς έρευνας και οι χρηματοδότες έρευνας κατά την υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης και την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα και την εγγραφή σε αυτή (η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος, αλλά απαιτείται online εγγραφή) διατίθενται στην ιστοσελίδα της Ημερίδας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά.

Σημειώνεται ότι η Ανοικτή Επιστήμη αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της επιστημονικής διαδικασίας, ο οποίος βασίζεται στη συνεργατικότητα και τους νέους τρόπους διάχυσης της γνώσης, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σε διεθνές επίπεδο η Ανοικτή Επιστήμη, η οποία εμπεριέχει μια σειρά από έννοιες όπως Ανοικτή Πρόσβαση, Ανοικτά Δεδομένα, Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Έρευνα, Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι, αναδεικνύεται σε ένα συνεκτικό περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές, κυβερνήσεις, χρηματοδότες έρευνας.

Οι δράσεις της στοχεύουν στο να καταστήσουν τα πρωτογενή αποτελέσματα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα- δηλαδή τις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα- δημόσια προσβάσιμα, σε ψηφιακή μορφή και χωρίς κανέναν ή με ελάχιστους περιορισμούς, με στόχο την οριζόντια διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η μεγάλη σημασία που δίνει η ΕΕ στην Ανοικτή Επιστήμη αναδεικνύεται και από τα συμπεράσματα που εξέδωσε τον Απρίλιο 2016 το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου δίνονται οι κατευθύνσεις για την Ανοικτή Επιστήμη τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και σηματοδοτείται το έντονο ενδιαφέρον των κρατών-μελών για την ενίσχυση της ανοικτότητας στην έρευνα.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής