Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης

Σε ηλικία 62 ετών εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, ενώ νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

PACIFIC-SUN

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης είχε υποκείμενα νοσήματα και είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2. Νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, σε Κλινική Covid-19, όπου οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκη το 1979 και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982.

Το 1982, χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως και έλαβε μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιον του Ἀρχιμανδρίτη και τοποθετήθηκε ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον οποίο υπηρετούσε έως και το 1994. Επί των ημερών της προϊσταμενίας του λαμβάνουν χώρα, με κάθε λαμπρότητα, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Από το 1983 υπηρετούσε ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, από το 1994 υπηρετούσε ως καθηγούμενος αυτής έως και σήμερα. Στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, πέραν των μοναχών, φιλοξενούσε κληρικούς από ξένες χώρες, οι οποίοι μάθαιναν την Ελληνική Γλώσσα και έκαναν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή.

Το 1994 τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως Προϊστάμενος και εκ παραλλήλου ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Ο Αρχιερεὺς Μακαριστὸς Παντελεήμων ὁ Β΄ τον τοποθέτησε στη θέση του Πρωτοσυγκέλλου και του ανέθεσε επίσης καθήκοντα του Προέδρου ευαγών ιδρυμάτων της πόλης.

Συνέγραψε άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έλαβε μέρος διά εισηγήσεων σε Θεολογικά Συνέδρια. Δίδαξε σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και την Σχολή Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επί εικοσαετία παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές εποικοδομητικού και ομολογιακού της Ορθοδόξου Πίστεως.

Δίδαξε ως καθηγητής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε σειρά διαλέξεων αγιολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος πέραν της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Επί 18 χρόνια διηύθυνε τη σειρά διαλέξεων «Ἀκαδημαϊκοὶ Διάλογοι» στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το 1994 ίδρυσε το Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Υπηρέτησε μέχρι και σήμερα Διευθυντής του Κέντρου Ορθοδόξου Αγιολογίας υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογικὴ Ακαδημία της ιστορικής πόλεως Οὔζγκοροντ της Ουκρανίας, στην οποία διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής θέματα βιβλικής θεολογίας και αγιολογίας. Επιμελείται της συγκροτήσεως και λειτουργίας τμήματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Θεολογική Σχολή, η οποία ανήκει στο Πανεπιστήμιο των Καρπαθίων. Στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., μέσω του προγράμματος «Ιάσων».

Παράλληλα προς το επιστημονικό έργο ανέπτυξε πρότυπο έργο στον τομέα της φιλανθρωπίας με τη λειτουργία συσσιτίου για τους αστέγους και τους μετανάστες της πόλεως, με το σύνθημα «κανείς νηστικός τη νύχτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης », επίσης με τη λειτουργία πρατηρίου ενδυμάτων που προσφέρονται δωρεάν.

Εξελέγη στις 10 Μαΐου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία του έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Έργα του: «Ὁ Ἅγιος Δημήτριος», «Ἡ Βασιλικὴ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου», «Ὁ Ἅγιος Γεώργιος», «Ὁ Ναὸς τοῦ Ἁγίου Γεωργίου-Ροτόντα», «Ἡ Μονὴ Λατόμου», «Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Θεοδώρας», «Ἡ Ἐκκλησία ὡς Κοινωνία τῶν Ἁγίων», «Τὸ νόημα καὶ τὸ περιεχόμενο τῶν ἑορτῶν εἰς τὴν Παλαιὰν Διαθήκην», «Αἱ ἐξορίαι τοῦ Μεγάλου Ἀθανασίου», «Ὁ 59ος ψαλμὸς κατὰ τὸν Ἅγιον Μάξιμον τὸν Ὁμολογητήν», «Τὰ Ἁγιάσματα τῆς Θεσσαλονίκης» κ.ἄ.

Επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Διτόμου Ἁγιολογίου Θεσσαλονίκης. Ἱερὰ Ἀκολουθία Ἀγίων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου. Βίος καὶ Ἱερὰ Ἀκολουθία τῆς Ὁσίας Μητρὸς ἡμῶν Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος. Βίος καὶ Ἱερὰ Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Δαυΐδ τοῦ ἐν Θεσσαλονίκῃ. Ὑμνολογικὸν Λειμωνάριον Ἁγίου Δημητρίου. Ἅπαντα εἰς τὸν Ἅγιον Δημήτριον κατὰ τὴν μεσοβυζαντινὴν περίοδον «Συμεὼν Πασχαλίδη». Σὲ ὑπέρμαχον ἡ οἰκουμένη (Ἐπετειακὴ ἔκδοσις Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου). Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ( Ἐπετειακὴ ἔκδοσις Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀναφερομένη εἰς τὰς Πατριαρχικὰς ἐπισκέψεις

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής