Διεθνές βραβείο καλύτερου επιστημονικού άρθρου σε ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το διεθνές βραβείο «2019 IEEE Signal Processing Letters Best Paper Award» έλαβαν δύο ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου για το καλύτερο δημοσιευμένο άρθρο από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «IEEE Signal Processing Letters», για το ερευνητικό τους άρθρο με τίτλο «Fairness for Non-Orthogonal Multiple Access in 5G Systems».

PACIFIC-SUN

Το διεθνές βραβείο «2019 IEEE Signal Processing Letters Best Paper Award» έλαβαν δύο ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου για το καλύτερο δημοσιευμένο άρθρο από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «IEEE Signal Processing Letters», για το ερευνητικό τους άρθρο με τίτλο «Fairness for Non-Orthogonal Multiple Access in 5G Systems».

Οι συγγραφείς του βραβευμένου άρθρου, Επίκουρος Καθηγητής Στέλιος Τιμοθέου και Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κρικίδης είναι μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς και ακαδημαϊκά μέλη στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και στο Ερευνητικό Κέντρο «Ίριδα», αντίστοιχα. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο άρθρο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου.

Το διακεκριμένο άρθρο πραγματεύεται το πρόβλημα της βέλτιστης κατανομής πόρων ανάμεσα σε χρήστες συστημάτων Μη-Ορθογώνιας Πολλαπλής Πρόσβασης. Τα συστήματα αυτά αποτελούν βασική τεχνολογία για την επίτευξη των προδιαγραφών που έχουν τεθεί στα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G). Οι προτεινόμενες λύσεις στο συγκεκριμένο άρθρο επιτυγχάνουν τη βέλτιστη επίλυση του προβλήματος που εξετάστηκε με γρήγορο και αποδοτικό τρόπο, ενώ έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι και δέκα φορές καλύτερη επίδοση σε σχέση με υπάρχοντα συστήματα Ορθογώνιας Πολλαπλής Πρόσβασης. 

Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από την επιστημονική κοινότητα Επεξεργασίας Σήματος (Signal Processing Society) του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) στο καλύτερο άρθρο που έχει δημοσιευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το συγκεκριμένο άρθρο επιλέχθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας που περιλάμβανε γύρω στα 1.900 δημοσιευμένα άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό «IEEE Signal Processing Letters», για την περίοδο 2014-2018. Η επιλογή του έγινε με βάση την καινοτομία, την ποιότητα της παρουσίασης και των αποτελεσμάτων και γενικότερα την προσφορά του στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας. 

Η απονομή του βραβείου θα γίνει από τον Πρόεδρο της επιστημονικής κοινότητας Επεξεργασίας Σήματος, κατά τη διάρκεια του 45ου διεθνούς συνεδρίου «ICASSP 2020» (ΙΕΕΕ International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing), που θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Μαΐου 2020, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αναδεικνύει την υψηλής ποιότητας έρευνα που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Ερευνητικά του Κέντρα. Επίσης προσδίδει διεθνή προβολή και αναγνώριση της έρευνας που διεξάγεται στην Κύπρο, στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) και πιο συγκεκριμένα στους τομείς των ασύρματων τηλεπικοινωνιών, της βελτιστοποίησης και της επεξεργασίας σήματος.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής