Δοκιμάζουμε το DS4 1.6 180 EAT8 Performance Line

PACIFIC-SUN

Κείμενο: Αδάμ Αλεξόπουλος
Φωτογραφίες: Westmedia

Η DS είναι μια μάρκα που από το 2017 όντας ανεξάρτητη, συνδυάζει την ποιότητα κατασκευής, τον σπορ χαρακτήρα, αλλά και την πολυτελή διαβίωση του οδηγού και των επιβατών στο εσωτερικό των μοντέλων της. Το ίδιο ισχύει και στο DS4, το «ομορφότερο αυτοκίνητο για το 2022», που βρέθηκε στα χέρια μας για μία εβδομάδα.

Εξωτερικά

Εκ πρώτης όψεως το DS4 είναι ένα μοντέλο με αθλητική σιλουέτα, μεγάλους τροχούς 19 ιντσών και ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα, τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Έχει πολλές ακμές και διαστάσεις που δεν επιτρέπουν στον διερχόμενο πεζό ή οδηγό να το παραβλέψει. Το μήκος του ανέρχεται σε 4,40 μέτρα, το πλάτος του σε 1,87 μέτρα και το ύψος του αγγίζει το 1 μέτρο και 47 εκατοστά.

Τα φωτιστικά σώματα εμπρός αποτελούνται από τους λεπτούς προβολείς DS Matrix LED Vision και τα κάθετα φώτα ημέρας, στις γωνίες του προφυλακτήρα. Στο πίσω μέρος, τα σκαλιστά φωτιστικά σώματα με λεπτομέρειες σε σχήμα διαμαντιού, που ταιριάζουν απόλυτα με την κομψή του σιλουέτα, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη μοναδική και εντυπωσιακή σχεδιαστική του ταυτότητα.

Ξεχωριστό κομμάτι όμως του σχεδιασμού είναι και οι αναδυόμενες χειρολαβές στις πόρτες, που χρειάζονται εξοικείωση για κάποιον άμαθο επιβάτη που θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντί τους.

Εσωτερικά

Το DS4 εντυπωσιάζει και στο εσωτερικό του. Φαίνεται πως για τον σχεδιασμό, την επιλογή των υλικών, αλλά και την παρουσία της τεχνολογίας τοποθετήθηκαν οι σωστοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Οι μεγάλες και καθαρές επιφάνειες, τα λιγοστά πλήκτρα, οι καμουφλαρισμένοι αεραγωγοί επαναφέρουν -στα οχήματα με τέσσερις ρόδες και ένα τιμόνι- τη γαλλική φινέτσα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρκεστεί στην παρουσία μιας οθόνης στο κέντρο του ταμπλό.

Το ταμπλό έχει επένδυση Alcantara, μια επιλογή που σπάει τη μονοτονία και αναβαθμίζει και την απτική εμπειρία. Στο κέντρο του δεσπόζει η Full HD οθόνη 10 ιντσών, ενώ πίσω από το τιμόνι του οδηγού βρίσκεται και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών. Για να μην είμαστε παραπονεμένοι, η DS τοποθέτησε μία ακόμη οθόνη αφής 5 ιντσών χαμηλά στην κεντρική κονσόλα.

Για εμάς ξεχωριστή πινελιά είναι η θέση των διακοπτών των παραθύρων. Είναι ιδιαίτερη και κάθε φορά που μπαίνεις στο εσωτερικό του δεν είναι δύσκολο να βγει η φράση «τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι» από τα χείλη σου. Μια φράση που και να την ψιθυρίσεις θα ακουστεί αφού η εξαιρετική ηχομόνωση κρατά κάθε θόρυβο εκτός καμπίνας.

Συστήματα άνεσης και ψυχαγωγίας

Η κεντρική οθόνη είναι πολύ υψηλής ευκρίνειας και μέσω αυτής ο οδηγός αποκτά πρόσβαση σε ένα πλούσιο περιβάλλον τεχνολογιών. Ο χειρισμός του είναι πολύ εύκολος και αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη χρήση της οθόνης DS Smart Touch. Πάντως μέσω αυτής έξι αγαπημένες συντομεύσεις, όπως για παράδειγμα ο προορισμός, οι επαφές και το ηχοσύστημα έρχονται ακόμα πιο κοντά στα ακροδάχτυλα.

Η οθόνη πίσω από το τιμόνι δεν θυμίζει σε τίποτα πίνακα οργάνων αυτοκινήτου. Είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, δεν έχει ούτε σε επίπεδο γραφικών δείκτες, όμως ο οδηγός έχει μπροστά του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Και όταν δεν θέλει να αποσπάται από τον δρόμο, έχει στη διάθεσή του και ένα μεγάλης επιφάνειας head-up display που προβάλλει τις πληροφορίες απευθείας στο παρμπρίζ.

Τα καθίσματα είναι αναπαυτικά ακόμη και σε πολύωρη διαδρομή μέσα στην πόλη. Το σώμα στηρίζεται ικανοποιητικά. Η θέση οδήγησης είναι υποδειγματική, ωστόσο η ορατότητα προς τα πίσω είναι κάπως περιορισμένη.

Οδική συμπεριφορά

Το αυτοκίνητο της δοκιμής εφοδιάζεται με τον τούρμπο βενζινοκινητήρα 1600 κ.εκ, που αποδίδει 180 ίππους και 250 Νm ροπής. Ο κινητήρας αυτός σε συνεργασία με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων δεν θα σε αφήσουν να πλήξεις.

Η γραμμικότητα και η ελαστικότητα του προσδίδουν άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης και δεν αφήνουν κανέναν να παραπονεθεί για τις επιδόσεις. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα τέσσερα προγράμματα οδήγησης Eco, Comfort, Normal και Sport, τότε εκτός από το γκάζι, ρυθμίζονται και τα αμορτισέρ που είναι ηλεκτρικά ελεγχόμενα.

Έτσι, οι κλίσεις του αμαξώματος κατά περίπτωση περιορίζονται, παρά και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Συμπέρασμα

Το DS4 είναι ένα αυτοκίνητο που στέκεται αγέρωχο σε μια πολυπληθής κατηγορία. Οι δημιουργεί του εστίασαν στον εντυπωσιακό σχεδιασμό, τη μοναδικότητα και τις άπειρες επιλογές εξατομίκευσης. Εάν είστε λάτρης αυτής της λογικής, τότε το DS4 είναι η ιδανική επιλογή.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής