Ερευνητικές δράσεις για την καταγραφή της κατάστασης της Μεσογειακής φώκιας στην Άνδρο

Λόγω της εγγύτητας της με τη Γυάρο, η Άνδρος αποτελεί δυνητικά έναν σημαντικό βιότοπο για τη Μεσογειακή φώκια. Η Γυάρος, που απέχει μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Άνδρο, αποτελεί καταφύγιο για έναν από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Andros Park, πραγματοποιήθηκαν το 2017-2018 προσπάθειες καταγραφής της κατάστασης της Μεσογειακής φώκιας στην Άνδρο.

PACIFIC-SUN

Οι προσπάθειες αυτές περιλάμβαναν συστηματικές εργασίες πεδίου για την καταγραφή κατάλληλων βιοτόπων για το είδος (δηλαδή, κατάλληλων θαλάσσιων σπηλαίων για την αναπαραγωγή και ανάπαυση του είδους και περιοχών τροφοληψίας) και την παρακολούθηση του τοπικού πληθυσμού της φώκιας, με τη χρήση αυτόματων συστημάτων καταγραφής κίνησης. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MOm και CBD-Habitat, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.

Οι συστηματικές εργασίες πεδίου για την καταγραφή του βιότοπου έδειξαν ότι στην Άνδρο υπάρχουν 6 θαλάσσιες σπηλιές στο νότιο και βόρειο-ανατολικό τμήμα του νησιού που είναι κατάλληλες για την ανάπαυση της Μεσογειακής φώκιας. Επιπλέον, 5 κατάλληλες θαλάσσιες σπηλιές καταγράφηκαν στην Τήνο και στη νησίδα Μαντήλι. Μαζί με τις δύο, ήδη γνωστές από παλαιότερες ερευνητικές δράσεις, θαλάσσιες σπηλιές στη Γυάρο, η ευρύτερη περιοχή μελέτης διαθέτει συνολικά 13 σπηλιές κατάλληλες για τη Μεσογειακή φώκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επτά από αυτές τις σπηλιές βρέθηκαν έντονα ίχνη ρύπανσης. Σύμφωνα με στοιχεία από συνεντεύξεις με ψαράδες της περιοχής, περιοχές τροφοληψίας της φώκιας εντοπίζονται σε πολλά σημεία περιμετρικά της Άνδρου.

Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων, ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου, καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου στις περιοχές Natura 2000 της Άνδρου.

Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 του νησιού με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων. Το έργο υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής