Δήμος Αθηναίων: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη Διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

PACIFIC-SUN

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων, έως τις 4 Ιουλίου, για τη συνολική διαχείριση των εμπορικών και πολιτιστικών χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, για χρονική περίοδο πέντε ετών.

Έχοντας ολοκληρώσει την ανοιχτή διαβούλευση για την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί τα  αποτελέσματα αυτής και απευθύνεται προς την κοινωνία των πολιτών με σκοπό, αυτή τη φορά, την αξιοποίηση των πορισμάτων της. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από φορείς και νομικά πρόσωπα με σκοπό αμιγώς κοινωφελή να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη συνολική διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης οι οποίες να εξειδικεύουν τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης.

Διαδικασία υποβολής πρότασης στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cityofathens.gr/node/28435

Σκοπός της ανοιχτής πρόσκλησης
Σκοπός της πρόσκλησης είναι η συλλογή προτάσεων για την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με την εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης στο πλαίσιο των προτάσεων των πολιτών, οι οποίες κατατέθηκαν στη  δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από το δήμο Αθηναίων το Μάιο του 2015 καθώς και η επιλογή του φορέα ή των φορέων που θα εφαρμόσουν την πρόταση ή τις προτάσεις που θα επιλεγούν (εφεξής ο φορέας ή η σύμπραξη φορέων που θα αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης ή των προτάσεων που τυχόν θα επιλεγούν θα αναφέρεται ως ο «διαχειριστής» ή «φορέας διαχείρισης» της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης). Ο δήμος Αθηναίων επιδιώκει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ως ενός νέου συλλογικού χώρου με κοινωνικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα υποστηρίζει κοινωφελείς δομές και πολυδιάστατες συμπράξεις που προάγουν την τοπική κοινωνία της Κυψέλης αλλά και της Αθήνας, τους νέους δημιουργούς, τις συλλογικότητες σε έναν κοινό χώρο με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της Κυψέλης και της Αθήνας αλλά και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Τελικός στόχος του δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία ενός νέου συλλογικού και παραγωγικού πυρήνα με αυτόνομη και βιώσιμη διαχείριση με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας των κατοίκων της Κυψέλης που θα καταστήσει την Αγορά ελκυστική σε έναν ευρύτερο πληθυσμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ευνοώντας την πολιτιστική και οικονομική ενεργοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα οι βασικοί στόχοι του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι οι εξής:

  • Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλοξενίας κοινωφελών και δημιουργικών συμπράξεων, το οποίο θα ευνοεί την καινοτομία, την ωφελιμότητα σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, την ανταλλαγή και τη διάδοση ιδεών μέσα από ανοιχτές διαδικασίες.
  • Η υποστήριξη, προβολή και προώθηση κοινωφελών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε έναν κοινό χώρο με ανοιχτή πρόσβαση στην τοπική κοινότητα, τους δημότες και κατοίκους της Αθήνας.
  • Η φιλοξενία πολλαπλών, διαφορετικών μεταξύ τους χρήσεων και προγραμμάτων, με δυνατότητα εναλλαγής, το μίγμα των οποίων θα αντιπροσωπεύει τις προτάσεις των πολιτών που κατατέθηκαν στη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων.
  • Η δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την προσφορά υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, δωρεάν προς την τοπική κοινότητα και τους δημότες και κατοίκους της Αθήνας, με τη μορφή συμμετοχικών δράσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, ανοιχτών συζητήσεων κ.ά.
  • Τέλος, ο μη κερδοσκοπικός και μη εμπορευματικός, αλλά ταυτοχρόνως αυτοχρηματοδοτούμενος χαρακτήρας της συνολικής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις δραστηριότητες θα γίνονται με οικονομικό αντάλλαγμα τέτοιο, που θα διασφαλίζει αποκλειστικά τη συντήρησή της ευνοώντας ένα πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης νέων δημιουργών χωρίς να θέτει θέματα ανταγωνισμού προς την τοπική αγορά και τις εμπορικές δραστηριότητες της περιοχής.

Η ιστορία της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, κτίσμα του 1935 που ανεγέρθηκε επί δημαρχίας  Κωνσταντίνου Κοτζιά, αποτελεί έξοχο αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Σε πολλές περιπτώσεις που απειλήθηκε η κατεδάφισή της, αυτή αποτράπηκε μετά από παρεμβάσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες σημαντικών κατοίκων της περιοχής, όπως του αείμνηστου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα και του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Δεκλερή. Ο δήμος Αθηναίων ονόμασε την Αγορά «Μένης Κουμανταρέας» στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα, αλλά και ως αναγνώριση των προσπαθειών του για τη διατήρηση της Αγοράς. Η Αγορά γλίτωσε οριστικά τον κίνδυνο της κατεδάφισης, όταν κηρύχθηκε διατηρητέο κτίσμα το 2006. Το 2012 ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε την αποκατάστασή της με χρήση κοινοτικών πόρων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 με στόχο να επαναφέρει το κτίσμα στην ιστορική του μορφή και να το ενεργοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής