Να σταματήσουν οι αποκοπές ρεύματος – Να αποδώσουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν

Άρθρο του βουλευτή Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών, του βουλευτή Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κρίτωνα Αρσένη.

PACIFIC-SUN

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και μια «χιονοστιβάδα» αποκοπών ρεύματος είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, όπως και όλης της χώρας.

Κατέθεσα δύο επίκαιρες ερωτήσεις στη βουλή τις τελευταίες εβδομάδες για τη δραματική κατάσταση στους δήμους της Δυτικής Αθήνας -για το τι συμβαίνει στα σπίτια αλλά και στις δημοτικές υποδομές. Μόλις πριν από λίγες μέρες μαθαίνουμε ότι μόνο σε έναν δρόμο του Χαϊδαρίου έγιναν αποκοπές ρεύματος σε πέντε σπίτια και μία επιχείρηση.

Δύο περιπτώσεις χαρακτηριστικές του τι συμβαίνει γύρω μας κάθε μέρα μετέφερα στη βουλή:

  • Πατέρας στο Χαϊδάρι ζει με τον καρκινοπαθή άνεργο γιο του. Με μια σύνταξη 660 ευρώ πρέπει να περάσουν τον μήνα. Παρά την προφανή δυσκολία -όχι να ζήσουν αλλά να επιβιώσουν- ο πατέρας κατέβαλε έναντι τα ποσά των 120 ευρώ επί δύο μήνες τον χειμώνα. Όμως στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που περιλαμβάνει τη «ρήτρα αναπροσαρμογής», το ποσό της οφειλής φτάνει σχεδόν τα 1.400 ευρώ. Πατέρας και γιος απειλούνται με διακοπή ρεύματος καθώς αδυνατούν να καταβάλουν την προκαταβολή που απαιτεί η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για να γίνει διακανονισμός.
  • Επαγγελματίας στη Δυτική Αθήνα άνοιξε τον Σεπτέμβριο κατάστημα μίνι μάρκετ και πώλησης καφέ, 17 τετραγωνικά όλο κι όλο. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός από ιδιώτη πάροχο ήρθε πριν από ενάμιση μήνα -2.900 ευρώ, από τα οποία 2.300 η «ρήτρα αναπροσαρμογής». Τα μισά χρήματα τα ζητούσε η εταιρεία ως προκαταβολή. Έκοψαν το ρεύμα στο κατάστημα και για επανασύνδεση απαιτούν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ.

Αν αυτή είναι η δραματική καθημερινότητα στα σπίτια, όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στις δημοτικές υποδομές.

Στον Δήμο Περιστερίου, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τριπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στον Δήμο Αιγάλεω, μόνο για το κολυμβητήριο με τη θερμαινόμενη πισίνα, το κόστος υπερδιπλασιάστηκε από 26.000 σε 56.000 ευρώ.

Στον Δήμο Πετρούπολης, τα αντίστοιχα έξοδα για το κολυμβητήριο τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 23.000 ευρώ και φέτος ξεπέρασαν τις 100.000. Στον Δήμο Χαϊδαρίου, το κόστος για ενέργεια ξεπερνά τις 70.000 ευρώ. Οι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν και ιδιώτες πάροχοι δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν.

Και τι απάντησαν τα υπουργεία -δηλαδή η κυβέρνηση- στις δύο επίκαιρες ερωτήσεις μου; Θα «στηρίξουμε βραχυχρόνια μέχρι να δούμε πού θα συνεχίσει αυτή η πορεία των ανατιμήσεων» είπε για του δήμους ο υπουργός Εσωτερικών. Τα υπέρογκα κόστη όμως «τρέχουν» και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται για να λειτουργούν οι υποδομές. Ούτε στο ποσό υπάρχει συμφωνία -το αντίθετο. Το υπουργείο λέει ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δε θα είναι πάνω από 300 εκατομμύρια, αλλά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.

Οι δήμοι θα μπουν στο δίλημμα «να κλείσω το κολυμβητήριο ή να συνεχίσω να το λειτουργώ;». Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα ούτε για να υποχρεώσει τις εταιρείες να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη.

Παρακολουθεί ως θεατής την «αυτορρύθμιση της αγοράς», αφήνοντας προφανώς τους δημάρχους να πρέπει να τρέχουν στα δικαστήρια για να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τις εταιρείες χρήματα -χρήματα που οι πολίτες πληρώνουν κόβοντας ακόμα και από το φαγητό τους, για να καταλήξουν στις τσέπες ιδιωτών επιχειρηματιών.

Είμαστε στο καλοκαίρι. Θα ζήσουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους χωρίς κλιματιστικά για να μην επιβαρύνουν τον λογαριασμό του ρεύματος; Δε θα μπορούν να βάλουν ανεμιστήρα να δροσιστούν; Θα τους κυνηγάνε οι εισπρακτικές εταιρείες; Θα τους κόβουν το ρεύμα;

Η κυβέρνηση εξήγγειλε επιδότηση από τον Ιούλιο. Κρίνοντας από την επιδότηση στα καύσιμα καταλαβαίνουμε τι είδους επιδότηση θα είναι και αυτή. Μας είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος ότι έφτιαξαν πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης για τους ευάλωτους.

Δηλαδή, άνθρωπος που ζει με 600 ευρώ τον μήνα και με υποστήριξη οξυγόνου, αν του κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό, θα πρέπει να καλέσει τον πενταψήφιο αριθμό πληρώνοντας συχνά για την κλήση ενώ μπορεί να μην έχει ούτε μονάδες στο κινητό του.

Και θα στέλνει ο αριθμός σήμα στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, και αυτή θα στέλνει σήμα στον ΔΕΔΔΗΕ για άμεση επανασύνδεση. Και ο ασθενής θα περιμένει. Σε αυτή την κατάσταση έχουν οδηγήσει την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους. Αυτή η δραματική κατάσταση δε μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Στηρίζουμε το αίτημα των δήμων να χρηματοδοτηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες δημόσιων κτιρίων και να υπάρξει net metering (συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας), να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος που παίρνουν από τις Ανανεώσιμες Πηγές -σήμερα υπάρχουν εταιρείες που δεν αποδίδουν τίποτα- και κυρίως να χρηματοδοτηθούν από το κράτος για να λειτουργούν τις υποδομές τους προς όφελος των πολιτών.

Η ακρίβεια σαρώνει την κοινωνία. Σε αυτή την κατάσταση κανένας δεν πρέπει να μένει μόνος. Κανένας άνθρωπος χωρίς ρεύμα, κανένας άνθρωπος αβοήθητος.

Στο ΜέΡΑ25 ζητάμε τέσσερα πράγματα:

  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι αποκοπές ρεύματος μέχρι να δοθεί η επιδότηση που εξαγγέλθηκε για τον Ιούλιο, και να γίνουν επανασυνδέσεις στα νοικοκυριά.
  • Να εφαρμοστεί αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανάλογα με τις αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και αγαθών που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να ζήσει.
  • Να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ.
  • Να καταργηθεί το «Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, γιατί οι πολίτες δεν έχουν άλλη αντοχή. Γιατί δε μπορεί να αφήνονται άνθρωποι να επιλέξουν αν θα πληρώσουν το ρεύμα τους ή αν θα αγοράσουν φαγητό για τα παιδιά τους.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής