Τσιρώνης: Αν κοιτάξουμε τα προβλήματα μας, θα διαπιστώσουμε ότι οι ληστές ήταν εντός

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε ομιλία στην 1η παράλληλη απογευματινή συνεδρία με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, στο πλαίσιο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Δυτική Αττική που πραγματοποιείται στα Μέγαρα.

PACIFIC-SUN

«Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι γεμάτη διδακτικούς μύθους και η Αττική περισσότερο από όλες. Πολλές και πολλοί ίσως στα πρόσωπα των “ληστών” αναγνωρίζουν σήμερα ξένα επιθετικά κεφάλαια που διεκδικούν τον πλούτο της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης.

«Αν όμως κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα μας θα διαπιστώσουμε ότι οι ληστές ήταν εντός. Και πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τους εσωτερικούς άρπαγες, πρέπει πρώτα να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας και μετά θα έχουμε την δύναμη να διαπραγματευτούμε με τους ξένους», τόνισε.

Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει γυρίσει πλέον σελίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ανεργία μειώνεται. Παρά τα παραπλανητικά στοιχεία, ότι δήθεν μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή λόγω της μερικής απασχόλησης».

«Για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή. Να θυμίσω λοιπόν ότι από το 2009 μέχρι τα 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχασε 4,5% κάθε χρόνο. Το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και βάσει των στοιχείων του 8μήνου Ιανουαρίου Αυγούστου έχουμε μία αύξηση 5,6%», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιρώνης συνέχισε λέγοντας: «Τα γεγονότα όμως αυτά δεν χρήζουν κατά την γνώμη μου θριαμβολογίες για δύο σημαντικούς λόγους. Η τεράστια καταστροφή μέχρι το 2014 δεν έχει ακόμα αναπληρωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση δεν ήταν καιρικό φαινόμενο: Η οικονομία της χώρας μας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος: Μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με έναν διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές απομύζησαν την πατρίδα μας

Στη Δυτική Αττική έχουμε 52 εκατομμύρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με 119 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης. Δηλαδή έχουμε περισσότερα από 400€/στρέμμα, πολύ πάνω από τον ελληνικό μέσον όρο. Ρωτάω όμως απλά. Μας ικανοποιούν τα 400€;

Τα τελευταία λοιπόν χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί.

Όσο αφορά στα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Αττική, επιτρέψτε μου να μη σταθώ μόνο στις πρόσφατες καταστρεπτικές πλημμύρες. Δυστυχώς την φύση την θυμόμαστε μετά από τις καταστροφές και την ξεχνάμε γρήγορα. Θα αναφέρω μόνο ένα νούμερο που παρακαλώ να μην το ξεχάσετε: Σήμερα η κυβέρνηση μας δίνει μάχη να μειώσει το χρέος της χώρας που ξεπερνά τα 300 δις €. Ακόμα και διεθνείς οργανισμοί ομολογούν ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία τόσο μεγάλο χρέος. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα μέχρι το 2100 θα είναι 700 δις €. Είναι η επίσημη πρόβλεψη της τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα όμως του πρωτογενούς τομέα στην Αττική, είναι η γειτνίαση με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Η άναρχη δόμηση στον πλούσιο κάμπο, στραγγαλίζει τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς. Επιχειρήσαμε να απαγορεύσουμε την δόμηση σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά υπήρχαν προβλήματα χαρτογράφησης. Θεωρώ ότι η γεωργική γη πρέπει να οριοθετηθεί, να προστατευτεί και να έχει διαφορετική αντικειμενική αξία από την δομήσιμη γη.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των παραγωγών μας με βάση το μέσο ΑΕΠ. Το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνονται οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, δεν καθιστά τους παραγωγούς της Αττικής «τυχερούς». Θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος με την Ε.Ε. για να διαχωρίζεται το ΑΕΠ ανά κλάδο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τουριστικά νησιά και η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η δαιμονοποίηση της περιαστικής και της αστικής κτηνοτροφίας. Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να συνυπάρχουν στάβλοι σε αστικές περιοχές. Θα δείτε στην υπόλοιπη Ευρώπη κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε μεσοτοιχία με νοσοκομεία σχολεία και κατοικίες. Θεωρώ επιβεβλημένο τον διάλογο για κτηνοτροφικά πάρκα στην Αττική. Και εδώ είναι επιβεβλημένη η συνεργατικότητα.

Το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο, όπου με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, η βιώσιμη παραγωγή θα δίνουν ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής