Κανιέτε: Η Ελλάδα έχει διαθέσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων

Αναφορικά με τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απάντησε ο επίτροπος για θέματα Δράσεων για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

PACIFIC-SUN

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Κανιέτε επισημαίνει ότι η Κομισιόν παρέχει διπλά κίνητρα προς στην Ελλάδα «για τη βελτίωση των αρχείων διαχείρισης των αποβλήτων», δηλαδή τεχνική συνδρομή και χρηματοδότηση από την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει πως η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού στόχου για την διαχείριση αποβλήτων δια χρήσεως ανανεώσιμων πηγών.

«Από το 2012 οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν παρουσιάσει τεχνικά σεμινάρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων όσον αφορά τα απόβλητα, όπως το χαμηλό επίπεδο του ποσοστού ανακύκλωσης και η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωσή του», σημείωσε ο Επίτροπος Κανιέτε και συμπλήρωσε επίσης πως «η Ελλάδα έχει διαθέσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων».

«Άλλα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούν επίσης να προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του είχε ασκήσει κριτική στην Κομισιόν, καθώς η πρόσφατη πρότασή της για την αναθεώρηση της οδηγίας για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές «επιδιώκει ώστε η υγειονομική ταφή και η καύση των απορριμμάτων να προσμετρώνται στο συνολικό αποτύπωμα των κρατών μελών ως προς τη σύμφυτη με τον στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας διαχείριση αποβλήτων».

Είχε, δε, ζητήσει να μάθει από την Κομισιόν «ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων», αλλά και τί απαντά στις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ο Επίτροπος Κανιέτε απάντησε ότι «η δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία προβλέπει σειρά προτάσεων εναρμονισμένων με την ιεράρχηση των αποβλήτων στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση χωριστής συλλογής των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων· υψηλότερα επίπεδα ανακύκλωσης των αποβλήτων· και σημαντική μείωση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στα κράτη μέλη». Είπε, δε, πως «οι εκτιμήσεις επιπτώσεων στις οποίες βασίζονται οι προτάσεις αυτές δείχνουν ότι η εφαρμογή τους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής», χωρίς ωστόσο να παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις εκτιμήσεις αυτές.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής