Γενικόλογη απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη για το fintech με φόντο το BREXIT

Γενικόλογη απάντηση έδωσε η Κομισιόν μέσω του αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ανάπτυξη του κλάδου χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (fintech) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

PACIFIC-SUN

Ο κ. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ -αρχής γενομένης από το 2018– «για την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και παράλληλα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδέχεται να παρουσιάζει αυτή η καινοτομία».

Εκανε λόγο για «έμφαση σε ζητήματα όπως οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν οι εποπτικές αρχές για τη στήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρέχοντας λειτουργίες για τη διευκόλυνση της καινοτομίας ή περιβάλλοντα προστατευμένης εκτέλεσης, μετασχηματιστικές τεχνολογίες, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και την αποσαφήνιση και τη σύγκλιση των απαιτήσεων και των πρακτικών αδειοδότησης και εποπτείας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία».

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με το αν και πώς οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη του κλάδου fintech θα δώσουν «προτεραιότητα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα οποία σημειώνουν μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και brain drain».

Ο κ. Παπαδημούλης -στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου συζητήθηκε το θέμα- είχε επισημάνει προς την Κομισιόν τις προκλήσεις που μπορεί να επιφέρει το Brexitστην δραστηριότητα του κλάδου, δεδομένου ότι «μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό της εν λόγω δραστηριότητας εδράζεται στη βρετανική αγορά».

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ρωτήσει την Κομισιόν «ποια μέτρα-αντίβαρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, καθώς και να διεκδικήσει δυναμικά μερίδιο στην αγορά των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών».

Ο κ. Ντομπρόβσκις απέφυγε να απαντήσει και στο ερώτημα αυτό, αναφέροντας απλώς ότι «οι εξελίξεις στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας εξακολουθούν να επηρεάζονται από την αστική συγκέντρωση», και ότι «η Επιτροπή πιστεύει ότι η επιτυχία και η ανάπτυξη στην Ευρώπη συνδέεται επίσης με την ικανότητα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να επωφελούνται από τα αποτελέσματα κλίμακας που προσφέρει η ενιαία αγορά».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής