Φάμελλος: Περιβαλλοντικό σύμφωνο για το Θερμαϊκό Κόλπο

Την ανάγκη διοίκησης  και διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών περιβάλλοντος της χώρας καθώς και την ειδική πρόβλεψη για τον Θερμαϊκό Κόλπο, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στη Θεσσαλονίκη.

PACIFIC-SUN

Η σύσκεψη είχε ως θέμα τη συγκρότηση και λειτουργία νέου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης δημόσιας διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου που αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, αφού περιέγραψε το πλαίσιο και την αναγκαιότητα του νέου νομοσχεδίου, παρουσίασε την πρόταση του υπουργείου σχετικά με την προστασία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη της περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Θερμαϊκός Κόλπος έπεσε θύμα του άναρχου μοντέλου ανάπτυξης, αλλά και της έλλειψης πολιτικής τόλμης. Αν και η συγκρότηση Φορέα στην περιοχή του Θερμαϊκού εξαγγέλθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, εντούτοις χάθηκε στις εξαγγελίες. Πρόκειται για σχέδιο που απαιτεί σοβαρότητα, ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση, συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων φορέων και όλων των επιπέδων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης».

Διευκρίνισε δε, ότι ο νέος Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου θα στηρίζεται στη δομή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και μεταξύ άλλων θα αναλάβει το επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και το Σχέδιο διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Στη λειτουργία του θα περιλαμβάνονται δράσεις πρόληψης του περιβαλλοντικού κινδύνου, διαχείρισης του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης εκτάκτων και μη περιστατικών ρύπανσης και υποβάθμισης συνολικά του Θερμαϊκού Κόλπου, δηλαδή και εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Ο  Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου θα στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία, με στελέχη και εξοπλισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο νέο έργο που καλείται να αναλάβει, ενώ θα ενισχυθεί θεσμικά ώστε να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, παράλληλα με την ανάδειξη, προστασία και διαχείριση περιοχών.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής