Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»

Τα κτίρια αποτελούν έναν από τους τομείς που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας. Στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

PACIFIC-SUN

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτίρια αντιμετωπίζουν θέματα, όπως μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης, παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες), ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και όψεών τους, μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας, ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης-κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωράει, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Σε λίγες μέρες πιθανότατα στις αρχές του 2018 ξεκινάει, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», που υλοποιείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με προϋπολογισμού μέγιστου ύψους 250 ευρώ/τ.μ. και 25.000 ευρώ στο σύνολο.

Το πρόγραμμα αφορά την ποσοστιαία επιχορήγηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμησης σε κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό επιχορήγησης θα εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη. Τα ποσοστά επιχορήγησης κυμαίνονται από 50% έως και 70%.

Οι εργασίες που επιχορηγούνται είναι αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος της, στέγης και της πιλοτής και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.

Πιο αναλυτικά για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

Για ατομικό εισόδημα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως και 25.000 ευρώ, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 50% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

Για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 25.000 έως και 30.000, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 40% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

Για ατομικό εισόδημα από 20.000 έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 30.000 έως και 35.000, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 35% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

Για ατομικό εισόδημα από 25.000 έως 30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 30% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

Τέλος, για ατομικό εισόδημα από 30.000 έως και 35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 40.000 έως και 45.000 ευρώ, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 20% και προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε από ίδια κεφάλαια των ενδιαφερόμενων, είτε με τη σύναψη δανείου, στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Στην περίπτωση του δανείου το ποσό, θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού έως τα 25.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η διάρκεια του δανείου περιορίζεται από το πρόγραμμα στα 4 με 6 χρόνια. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες με σταθερό επιτόκια και δεν προβλέπεται περίοδος χάριτος. Για το διάστημα αυτό ωστόσο προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.

Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα κτίριο στο πρόγραμμα είναι:
i. Να χρησιμοποιείται ως κατοικία.
ii. Να φέρει οικοδομική άδεια (δεν έχει διευκρινιστεί αν θα απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού)
iii. Να έχει καταταχθεί βάση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κ.Ε.Ν.Α.Κ.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση του στην οποία έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σύμβουλο έργου του οποίου το κόστος καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου.

Για την ολοκλήρωση της αίτησης ο ενδιαφερόμενος καταχωρεί τα στοιχεία της Α ενεργειακής επιθεώρησης με τις παρεμβάσεις που επιθυμεί καθώς και του ενεργειακού στόχου. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση και γίνουν οι υλοποιήσεις των παρεμβάσεων ο αιτούμενος καταθέτει μαζί με την Β ενεργειακή επιθεώρηση τα παραστατικά δαπανών για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής