Γιούροβα: Στα 50 δισ. ευρώ ετησίως το ύψος της απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ

Αναφορικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των κρατών-μελών μεμονωμένα, στην καταπολέμηση των αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, απάντησε η Επίτροπος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα

PACIFIC-SUN

Στην απάντησή της η Επίτροπος Γιούροβα επισημαίνει ότι «ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι δεσμευτικός και ισχύει άμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη της ΕΕ», σημειώνοντας πάντως πως «περιέχει ειδικές διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των κρατών-μελών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το στάδιο».

Όπως γνωστοποίησε, η μεταφορά σχετικής οδηγίας (2017/1371) για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών «αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 6 Ιουλίου 2019».

Σε ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε υπογραμμίσει, σημειωτέον, ότι Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Μάλτα και Ολλανδία αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την EPPO, και είχε ρωτήσει την Κομισιόν «τί μέτρα σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις επιταγές της σχετικής οδηγίας 2017/1371 για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης, και έτσι να μην υπονομευθεί η αποτελεσματικότητα της EPPO».

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «τι κονδύλια προβλέπονται και από ποιες πηγές, για τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών στα κράτη-μέλη, που θα συνεργάζονται με την EPPO», η Επίτροπος απάντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό χρηματοδοτούμενο από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ», ωστόσο είπε πως «τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να είναι υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση των αρμόδιων εθνικών αρχών, όπως και τώρα».

Τέλος, στο ερώτημα του Δημ. Παπαδημούλη για το αν η Εισαγγελία «θα προχωρά σε συνεργασία με πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, και αν ναι, θα προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους», η Β. Γιούροβα απάντησε πως «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα θεσπίσει τον εσωτερικό της κανονισμό, ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνει επίσης κανόνες για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Εξάλλου, όπως είπε, «η Επιτροπή αξιολογεί την ανάγκη, τη νομική σκοπιμότητα και το πεδίο εφαρμογής της ανάληψης οριζόντιων ή περαιτέρω τομεακών δράσεων σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής