Κάρολος και Καμίλα επισκέφθηκαν το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στην Κρήτη

Ο Πρίγκηπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης συνάντησαν σήμερα πρόσφυγες που διαμένουν στην Κρήτη, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος στέγασης που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

PACIFIC-SUN

Ο Πρίγκηπας επισκέφθηκε το χωριό Αρχάνες στις πλαγιές του όρους Γιούχτα και συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους και στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η οποία υλοποιεί στην Κρήτη το πρόγραμμα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc και η Συντονίστρια του προγράμματος για τους πρόσφυγες της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Δήμητρα Καμπέλη, ενημέρωσαν τον Πρίγκηπα για το πρόγραμμα στέγασης, από το οποίο έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε στις αρχές του 2016. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη έχει προσφέρει στέγαση και υποστήριξη σε περισσότερους από 800 ανθρώπους σε 150 διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Σητεία.

Ο Πρίγκηπας, μαζί με τη Δούκισσα που κατέφτασε λίγο αργότερα, συνάντησαν ορισμένους από τους πρόσφυγες αυτούς, καθώς και μέλη της κοινότητας υποδοχής. Άκουσαν για τις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και της ιατρικής περίθαλψης, και για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τα ασυνόδευτα παιδιά να προετοιμαστούν με ασφάλεια για την ενηλικίωσή τους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους 16-17 ετών και εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο τον Απρίλιο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρία αγόρια τα οποία μοιράζονται ένα διαμέρισμα, μαθαίνουν ελληνικά και αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε καθημερινά ζητήματα πριν την ενηλικίωσή τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρουσιάζει αυτό το είδος εναλλακτικής φροντίδας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ελπίζει να το διευρύνει. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα.

Ο Πρίγκηπας και η Δούκισσα συνάντησαν οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία, που διαμένουν σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης, συμπεριλαμβανομένου ενός Σύρου πατέρα, οποίος φροντίζει μόνος του δύο μικρά αγόρια. Συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και την επιθυμία τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να ενταχθούν στην κρητική κοινωνία. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε μια ζωντανή παραδοσιακή γιορτή προτού αναχωρήσουν ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα. «Χαιρετίζουμε την επίσκεψη, η οποία βοηθάει να αναδειχθεί μια πολύ θετική εξέλιξη στη δύσκολη προσφυγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το επίκεντρο τώρα είναι η ένταξη», αναφέρει ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα Philippe Leclerc.

Το Πρόγραμμα ESTIA έχει αγκαλιαστεί από την Κρήτη, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εδραιώσει δυνατές σχέσεις με τις τοπικές δημοτικές αρχές για τη διασφάλιση της επιτυχίας του. Οι πρόσφυγες έχουν λάβει θερμή υποδοχή και πολλοί έχουν πει ότι θα ήθελαν να παραμείνουν στην Κρήτη.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιες μουσουλμανικές οικογένειες που μιλούν την κρητική διάλεκτο, οι πρόγονοι των οποίων εγκατέλειψαν το νησί κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 και βρήκαν καταφύγιο στη Δυτική Συρία. Παράλληλα, ορισμένες οικογένειες ελπίζουν να επανενωθούν με μέλη τους σε άλλες χώρες. Μάλιστα, την ημέρα της επίσκεψης, μια οικογένεια από το Κουβέιτ μετέβη αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να επανενωθεί με συγγενείς.

Το Πρόγραμμα ESTIA παρέχει περισσότερες από 24.500 θέσεις στέγασης σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Το Πρόγραμμα έχει βοηθήσει να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι σε ασφαλείς και κατάλληλες δομές στέγασης.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής