Γ. Πατούλης: Oι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ

Κριτική με το γάντι ασκούν εκατέρωθεν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός για την οικονομική διαχείριση σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

PACIFIC-SUN

Κριτική με το γάντι ασκούν εκατέρωθεν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός για την οικονομική διαχείριση σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΠΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πατούλης σήκωσε το γάντι και απάντησε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών, για να γίνονται έργα στις πόλεις μας, για να κτιστούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, να εκτελεστούν έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης».

«’Εχουμε και τη γνώση και την εμπειρία αλλά και το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ρόλο που δεν μπορεί να παίξει καμία Περιφέρεια σήμερα, με την υπάρχουσα διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το σχόλιο του κ. Αγοραστού ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν χρέη, δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία και ούτε παίζουν στα όρια της νομιμότητας, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «φανταζόμαστε ότι αναφέρεται στην πλειοψηφία, και όχι στο σύνολο των Περιφερειών. Γιατί εμείς γνωρίζουμε Περιφέρειες που παίρνουν παράνομες αποφάσεις για την ανάθεση έργων, που στη συνέχεια καλούνται να ανακαλέσουν».

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι «είναι εύλογο να μην έχουν χρέη οι Περιφέρειες καθώς δεν έχουν ανελαστικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολούν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό» και πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο επίσης να έχει χρέη ένας οργανισμός που ουσιαστικά λειτουργεί ως ενδιάμεσος στη διαχείριση των χρημάτων κι όχι ως πάροχος δημόσιων και κοινωφελών υπηρεσιών, όπως είναι οι Δήμοι μας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Πατούλης επικροτεί τη δημόσια δέσμευση του προέδρου της ΕΝΠΕ, ότι οι Περιφέρειες θα δώσουν χρήματα από τους πόρους τους, για την ενίσχυση των μέσων και του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση αυτή, αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους.

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι είναι ανάγκη ενωμένη η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού να δώσουμε τον αγώνα, για να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, που θα αναδεικνύει τον ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής