Έντονη ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τους νέους περιορισμούς των ΗΠΑ στο άσυλο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον νέο κανονισμό των ΗΠΑ που απαγορεύει την πρόσβαση στο άσυλο στην πλειοψηφία των ανθρώπων που διασχίζουν τα νότια χερσαία σύνορά της. Ο κανονισμός αυτός θα εκθέσει σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχοντας τραπεί σε φυγή λόγω βίας ή διώξεων. 

PACIFIC-SUN

«Κατανοούμε ότι το σύστημα ασύλου των ΗΠΑ δέχεται σημαντικές πιέσεις. Και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο εάν χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανακούφιση της πίεσης αυτής», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

«Αλλά μας ανησυχεί ιδιαίτερα το μέτρο αυτό», πρόσθεσε. «Θα θέσει ευάλωτες οικογένειες σε κίνδυνο. Θα υπονομεύσει τις προσπάθειες που κάνουν οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή για να σχεδιάσουν τη συλλογική, συνεκτική ανταπόκριση που απαιτείται. Το μέτρο αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει κανείς μπροστά.» 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πιστεύει ότι ο κανονισμός περιορίζει σε υπερβολικό βαθμό το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα προστασίας από επαναπροώθηση, αυξάνει το βάρος της απόδειξης στους αιτούντες άσυλο υπερβολικά πάνω από τα διεθνή νομικά πρότυπα, περιορίζoντας σημαντικά βασικά δικαιώματα και ελευθερίες ακόμα και όσων θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια, και δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις. 

Σύμφωνα με το κείμενο του κανονισμού, όσοι εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μήκος των νοτίων αμερικανικών χερσαίων συνόρων θα θεωρούνται ότι δεν δικαιούνται άσυλο εάν έχουν πρώτα περάσει από άλλη χώρα στην οποία δεν προσπάθησαν να ζητήσουν άσυλο πριν προχωρήσουν προς τα αμερικανικά σύνορα. Αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα από το εάν είχαν πρόσβαση σε αποτελεσματική διεθνή προστασία σε αυτές τις χώρες διέλευσης. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν περιοχές της Κεντρικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια για λόγους που κυμαίνονται από ακραίες οικονομικές στερήσεις έως και διώξεις. Πολλοί από αυτούς τρέπονται σε φυγή επειδή υφίστανται τρομακτική βία από στυγνές συμμορίες και έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση τον περασμένο μήνα στις κυβερνήσεις των χωρών της Αμερικανικής ηπείρου να συναντηθούν άμεσα ώστε να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν επειγόντως μια συντονισμένη περιφερειακή ανταπόκριση για τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό που εγκαταλείπει την Κεντρική Αμερική. 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής