Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Ηλεκτροκίνηση

Το σχέδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής την Σύμβουλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε στελέχη εταιρειών του αυτοκινήτου, καθώς και δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

PACIFIC-SUN

Η κα Σδούκου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν την εμπιστευτούν οι πολίτες, θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της για την ηλεκτροκίνηση, το οποίο περιλαμβάνει την ένταξη του project (ως Διυπουργικού Έργου και Καινοτόμου Πολιτικής) υπό το συντονισμό του Γραφείου Πρωθυπουργού, τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Ηλεκτρική Κινητικότητα και τη συγκρότηση τριών υπο-ομάδων εργασίας. Η πρώτη υπο-ομάδα εργασίας θα έχει ως αντικείμενο τα ρυθμιστικά θέματα, η δεύτερη την ανάπτυξη Δικτύων Φόρτισης και η τρίτη την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας.

Στόχευση ειδικών κατηγοριών χρηστών (ΤΑΞΙ – Εταιρικά Οχήματα)

Παράλληλα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει την εκπόνηση ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ηλεκτρική Κινητικότητα, την ανάπτυξη δικτύου υποδομών φόρτισης, ενώ γίνεται αναφορά και σε στόχευση ειδικών κατηγοριών χρηστών – ΤΑΞΙ, αλλά και σε ειδικές κατηγορίες χρηστών, όπως τα εταιρικά Ι.Χ.

Πιο συγκεκριμένα για τα ταξί θα προβλεφθεί επιδότηση Αγοράς Η/Ο € 3.500 BEV & €3.000 PHEV, για περιορισμένο χρονικό διάστημα 1-3 ετών, καθώς και περιορισμένο αριθμό οχημάτων κατ’ έτος.

Επιπλέον, κίνητρα αντικατάστασης, όσα οχήματα ΤΑΞΙ φτάνουν, μετά την 1.1.2021, την υποχρεωτική ηλικία αντικατάστασης, θα αντικαθίστανται με οχήματα καθαρής ή μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Επιπρόσθετα θα υπάρξει επιδίωξη συμφωνίας με κατασκευαστή για εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών, αλλά και παροχή ειδικών προνομίων, όπως προνομιακές πιάτσες ταξί με ταχυφορτιστές και προτεραιότητα στη σειρά αναμονής στα αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρ. σταθμοί.

Για τα εταιρικά αυτοκίνητα προβλέπεται αναστολή του εισαχθέντος το 2017 φόρου χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου για τα ηλεκτρικά για περιορισμένο διάστημα 3-5 ετών, συντελεστής απόσβεσης 25%, με το πάγιο να αποσβένεται σε τέσσερα χρόνια εφαρμόζοντας τη σταθερή μέθοδο απόσβεσης, καθώς και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (από τον ισχύοντα 24%) στο 13% για ΒΕV και ηλεκτρικά δίκυκλα.

Θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κινήτρων

Ως προνόμια στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται η δωρεάν στάθμευση σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της πόλης, η παροχή έκπτωσης στα διόδια.

Στόλος κρατικών αυτοκινήτων και αστικά λεωφορεία

Για τη Νέα Δημοκρατία ως στόχος τίθεται, το 30% του στόλου των κρατικών οχημάτων να είναι χαμηλών ή μηδενικών ρύπων έως το 2025, καθώς και η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά, σημειώνοντας ότι η απανθρακοποίηση των αστικών λεωφορείων θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 18Mt CO2 eq. ετησίως έως το 2050.

Υποχρεωτική εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης σε οικιστικά και μη οικιστικά κτίρια

Σε νέα ή ανακαινιζόμενα επαγγελματικά κτίρια η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ένα σημείο επαναφόρτισης για κάθε δέκα χώρους στάθμευσης, αλλά και πρόβλεψη υποδομής για τουλάχιστον ένα σημείο στους πέντε χώρους στάθμευσης. Σε νέες ή ανακαινιζόμενες πολυκατοικίες θα είναι υποχρεωτική η υποδομή (προ καλωδίωση) για την εγκατάσταση φορτιστή για κάθε χώρο στάθμευσης και ταυτόχρονα, σε σταθμούς αυτοκινήτων, συγκοινωνιακούς κόμβους (λιμάνια, σιδ.σταθμούς) και ferry boats.

Επιπρόσθετα στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά στη θέσπιση υψηλού συντελεστή φορολογικής απόσβεσης για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια
χρήση στις εγκαταστάσεις τους, υποχρέωση Ο.Τ.Α. να χωροθετούν δημόσια σημεία φόρτισης, σύσταση Εθνικού Μητρώου Δημοσίως Προσβάσιμων Σημείων, επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, εισαγωγή απαγόρευσης στάθμευσης σε θέση φόρτισης Η/Ο
στον Κ.Ο.Κ., σήμα Οχήματος Μηδενικών Ρύπων, ενιαία σήμανση σημείων επαναφόρτισης H/Ο.

Τέλος περιλαμβάνει επανακατάρτιση τεχνιτών συνεργείων αυτοκινήτων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, κίνητρα και διευκολύνσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα, ενώ τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα τοποθετούνται ως κοιτίδα έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής