Ελένη Σταύρου για δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής: Είναι που ήρθε η ώρα να πούμε, φτάνει πιά

Άρθρο της Ελένης Σταύρου. Μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – NatureFriendsGreece, καθώς και της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

PACIFIC-SUN

Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία που επικρατεί καθημερινά – συνήθως τις απογευματινές και βραδινές ώρες – στις περιοχές γύρω από την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και γίνονται πιο έντονες και αποπνιχτικές ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Πετρούπολη, το Καματερό, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Φυλή. 

Μελέτες για να αναζητηθούν οι αιτίες δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμη, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων. Παρόλα αυτά, τα ως τώρα δεδομένα ενοχοποιούν το ΕΜΑΚ και συγκεκριμένα τη γραμμή επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Πρόκειται για το εργοστάσιο ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, που πρόσφατα ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να το μετατρέψει σε «πράσινο εργοστάσιο» για να επεξεργάζεται 200.000 τόνους βιοαπόβλητα το χρόνο, αντί των 7.500 που επεξεργαζόταν το 2019. 

Οι καταγγελίες για τη δυσοσμία δεν γίνονται για πρώτη φορά, όμως τώρα το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. 

Είναι που εμείς, οι Πολίτες της Δυτικής Αθήνας, έχουμε υποστεί για δεκαετίες τον περιβαλλοντικό ρατσισμό, που άλλοι μας επιβάλλουν. Eίναι που βλέπουμε την ποιότητα ζωής μας να υποβαθμίζεται διαρκώς. Είναι που η απειλή για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας μεγαλώνει. Είναι που μας πνίγει η αδικία. Είναι που ήρθε η ώρα να πούμε, δεν πάει άλλο. Φτάνει πια. 

Η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει. Άμεσα και οριστικά. Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί. Οι πολίτες, οι πρωτοβουλίες πολιτών οργανώνονται, συντονίζονται, κινητοποιούνται, δίνουν καθημερινά μια μάχη τιμής για τις ανθρώπινες ζωές. Τις ζωές μας. 

Οι 7 Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση, πριν λίγο καιρό, να κλείσει η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον συνεχή εμπαιγμό μας από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, πιστεύουμε ότι οι 7 Δήμαρχοι και όλες οι Δημοτικές παρατάξεις της Δυτικής Αθήνας θα είναι στο πλευρό μας, στο πλευρό των Ανθρώπων της Δυτικής Αθήνας, θα πάρουν θέση και θα κινητοποιηθούν για να μπει τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή και στο έγκλημα διαρκείας 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής