Αχτσιόγλου: Ο κατώτατος μισθός παραμένει στο αφορολόγητο όριο για το 2019

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η απόκριση σε μία μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και ιδίως των νέων», τόνισε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm 97,8” η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

PACIFIC-SUN

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, σημείωσε ότι «η αύξηση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική τονώνει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και λειτουργεί ως αναπτυξιακό μέτρο» και πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις σε αυτού του επιπέδου τους μισθούς είναι χρήματα που την επόμενη μέρα πέφτουν στην αγορά και στην κατανάλωση για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων».

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, παρότι είναι μία σημαντική αύξηση δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολόγητου ορίου. «Ο κατώτατος μισθός παραμένει στο αφορολόγητο όριο για το 2019» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020, θα συνιστούσα να μη επενδύουν σε αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων».

Αναφερόμενη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τόνισε ότι θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο.

«Η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν σωρευτεί έως τις 31/12/2017», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%, θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Η βασική οφειλή θα μειωθεί μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών από το 2002 έως 31/12/2016, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα χρόνια αυτά. Θα δημιουργηθεί, έτσι, μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

«Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής