Πρόσωπο, Μορφή, Εικόνα: Η εικαστική αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής στην εποχή μας

PACIFIC-SUN

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει την έκθεση “Πρόσωπο, Μορφή, Εικόνα”, που επιδιώκει τη διατύπωση μιας νέας διαλεκτικής σχέσης των απεικονίσεων της Μορφής και του Προσώπου με την έννοια της Εικόνας στην ψηφιακή εποχή και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να τιμήσει με την παρουσία του τα εγκαίνιά της, την Πέμπτη 23 Μαρτίου ώρες 18:00 – 21:00 στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15. Θησείο 11851).

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 23 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 1 Απριλίου αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμά της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr) και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστικής φωτογραφίας και ψηφιακής τέχνης σε έντυπη μορφή.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Στη σύγχρονη τέχνη το Πρόσωπο αξιοποιείται ως μέσο σχολιασμού ή αμφισβήτησης της νόρμας ομορφιάς και τελειότητας, αλλά και ως αντανάκλαση του κόσμου που μας περιβάλλει. Θέματα ταυτότητας, εξουσίας και κοινωνικών κανόνων, προσωπικά πάθη και κοινωνική απομόνωση, περνούν μέσα από τη σύγχρονη εκδοχή του πορτραίτου, και, συχνά, της αυτοπροσωπογραφίας του ίδιου του δημιουργού τους.

Από την άλλη μεριά, η ανθρώπινη Μορφή είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα ιδεών και εμπειριών, καθώς αποτελεί ένα κοινό τόπο ως σύμβολο. Καθώς οι μεταμοντέρνοι καλλιτέχνες απορρίπτουν την ιδέα μιας ενιαίας, αντικειμενικής πραγματικότητας χρησιμοποιούν την ανθρώπινη μορφή για να δημιουργήσουν έργα που είναι σκόπιμα κατακερματισμένα και αποδομημένα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού.

Επίκαιρη είναι η συσχέτιση των απεικονίσεων της Μορφής και του Προσώπου με την έννοια της Εικόνας, με βασικό ερώτημα “τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην ψηφιακή εποχή”. Σε αυτό το πλαίσιο καθίστανται επίκαιροι προβληματισμοί που σχετίζονται με τη Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και την αισθητική ενός διασυνδεδεμένου κόσμου που -σε σχήμα οξύμωρο- βιώνει τη μεγαλύτερη αποξένωση, θυμίζοντας μας αναπόφευκτα τη θεωρία του Jean Baudrillard που περιέγραψε τις εικόνες ως προσομοιώσεις, ή αντίγραφα αντιγράφων που έχουν χάσει τη σύνδεσή τους με την αρχική πραγματικότητα που επρόκειτο να αναπαραστήσουν.”.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αλέξιος Τσίτουρας, Marie- Μαρία Χαρίτου, Γωγώ Πιτσόκου, Μιχάλης Παπακαλοδούκας, Δημήτρης Χατζόπουλος, Γιώργος Μπακαλούμης, Κατερίνα Μπεκιάρη – Βασιλείου, Αλέξανδρος Σπεντζάρης, Ναυσικά Τομασέν, Δημήτρης Κυριάκος, Άρις Ασσαριωτάκης, Νάγια Πασχάλη, Νίκος Κλάδης, Σαλώμη Παντελίδου, Ολίνα Δακτυλίδη, Handloft made, Νανά Ασημακούλα, Ιφιγένεια Κυπραίου, Τατίνι Μαριάννα Μωραίτου, Ιωάννης Τσαγανός, Πάρης Χριστοδούλου, Πηνελόπη Βολτέρρα, Χρύσα Παπανδρίκου, Γιώργος Αποστολόπουλος, Χριστόφορος Τοφαλλή, Πολίνα Σίμου. Stavr.eau, Αλεξάνδρα Παλαμιδά.

Ώρες / Μέρες:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής