Επιστολή του δημάρχου Πετρούπολης στον ΕΔΣΝΑ

Ενημέρωση για τη δημιουργία του χώρου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος προς τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής.

PACIFIC-SUN

Ολόκληρη η επιστολή

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίαση 7/13-03-2020 της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και με την αριθμ. 94/2020 απόφασή της εγκρίθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:  

«… Εγκρίνει τα τεύχη της Β΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας με αντικείμενο την «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α΄ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων».

Εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση  χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 €, πλέον ΦΠΑ…».

Όπως αναφέρετε στη σχετική απόφασή σας:  «… αν και έχουν παρέλθει σχεδόν επτά μήνες από την προκήρυξη του διαγωνισμού, η β΄ φάση αυτού ακόμη δεν έχει εκκινήσει εξαιτίας των προδικαστικών προσφυγών και ενδίκων βοηθημάτων που έχουν ασκηθεί από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς τόσο κατά της διακήρυξης όσο και κατά της απόφασης με την οποία ολοκληρώθηκε η α΄φάση του διαγωνισμού και κυρίως εξαιτίας των μη εύλογων αποφάσεων της ΑΕΠΠ, παρά το προδήλως κατεπείγον της διαδικασίας, να διατάσσει την αναστολή προόδου της διαδικασίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα προσωρινής προστασίας των ενδιαφερομένων..».

Επίσης στην προαναφερθείσα απόφασή σας, αναφέρεται ότι:  

«… Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καθυστερήσεις στην εκκρεμή διαγνωστική διαδικασία και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, η Υπηρεσία συνέταξε σχετική μελέτη και σχέδιο πρόσκλησης για την επιλογή αναδόχου με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, τα οποία θέτουμε υπ’ όψιν σας, όπως επίσης και την αιτιολογική έκθεση που δικαιολογεί την προσφυγή στην εξαιρετική αυτή διαδικασία. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 5.335.000,00 €, πλέον ΦΠΑ και με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες…».

Σχετικά με την απόφαση αυτή γεννούνται για εμάς τα παρακάτω ερωτήματα:

 

  • Γιατί δεν αναφέρεται ρητά στην απόφασή σας η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί ο χώρος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής και θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες ;
  • Γιατί δεν ζητήθηκε η άποψή μας σχετικά με τη δημιουργία του «νέου» χώρου αφού είμεθα ένας Δήμος ήδη πληττόμενος από την εν γένει λειτουργία  της χωματερής λόγω της γειτνίασης μας προς αυτήν ;

Η μη συγκεκριμενοποίηση του χώρου δημιουργίας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, σε κάθε περίπτωση αποτελεί κατάφορη καταχρηστική ενέργεια του ΕΔΣΝΑ, αφού υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του εν λόγω δικαιώματος.

Υπερβαίνει ακόμα σε καταχρηστικότητα και τις πρόσφατα εφαρμοσθείσες πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου της πολιτείας, τόσο για την επιβολή μέτρων της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ., όσο και της απαγόρευσης κυκλοφορίας για σκοπούς μετακίνησης από την εξαιρετικά και απρόβλεπτη ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού και τη μη διασπορά του.

Στις ως άνω δημόσιας τάξεως πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου γίνεται επακριβώς αναφορά των επιβαλλομένων μέτρων,  όπως και με τις Κ.Υ.Α., αλλά και των πληττομένων άμεσα από αυτά.

  • Η οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια σύμφωνα προς τη ληφθείσα απόφασή σας αντίκειται καταφατικά και στις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016.
  • Υφίσταται ελλιπής έως καθόλου αιτιολογία, τόσο του αποφασιστικού  της 7ης/13-03-2020 συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, όσο και της συζήτησης ενός σοβαροτάτου θέματος με υψίστη εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 €, πλέον ΦΠΑ, σε εκτός ημερησίας διάταξη και χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χώρος δημιουργίας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
  • Ελλείπει παντελώς η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων από τη δημιουργία του «νέου» χώρου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
  • Επιβαρύνεται για μια ακόμη φορά η Δυτική Αθήνα προσθέτοντας και άλλο μολυσματικό φορτίο σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.
  • Αθετείται η δέσμευση της Περιφέρειας για τη μη δημιουργία νέου κυττάρου χωματερής στην ευρύτερη περιοχή.
  • Ακολουθείται η πεπατημένη της προηγούμενης Διοίκησης (κας Δούρου), που αποδοκιμάσθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών.
  • Θα εναντιωθούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην παραπάνω απόφαση.

Κατόπιν των παραπάνω ζητάμε όπως μας γνωστοποιήσετε άμεσα εγγράφως σε ποια περιοχή προτίθεστε να δημιουργήσετε το χώρο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε περίπου μήνες λόγω του υπάρχοντος εννόμου συμφέροντός από τη γειτνίασή μας με την ήδη υπάρχουσα χωματερή. 

Να μας αποστείλετε τα εγκριθέντα τεύχη της β΄ φάσης της διαγνωστικής διαδικασίας με αντικείμενο τη «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α΄ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων και τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση  χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 €, πλέον ΦΠΑ.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής