Ο κίνδυνος έξωσης μαθητών στο Αιγάλεω και ο αγώνας για σύγχρονα γερά σχολεία για όλα τα παιδιά

Άρθρο του βουλευτή Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών,του βουλευτή Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κρίτωνα Αρσένη.

PACIFIC-SUN

Το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκα μαζί με άλλους γονείς και παιδιά στους δρόμους στο κέντρο του Αιγάλεω, στην κινητοποίηση για τη σχολική στέγη. 95 μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αιγάλεω κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από το σχολείο τους που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο από ιδιώτες κτίριο χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο ενοικίασης από το 2019.

Πρόσφατη δικαστική απόφαση απέρριψε την ανακοπή της έξωσης, κάτι που σημαίνει ότι η έξωση θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 9ου Δημοτικού να πρέπει να φύγουν από το σχολείο τους. Η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει απαντήσεις από τον Δήμο, αλλά όπως αναφέρει με έγγραφό της στις αρχές Μαΐου, δεν έχει καμία ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις κινήσεις στο ζήτημα.

Έφερα το θέμα στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση για την ολιγωρία της πολιτείας. Το όμορο σχολείο είναι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το 9ο Δημοτικό, είναι ένα μικρό εξατάξιο σχολείο, και δε χωράει άλλους μαθητές. Η βασική λύση για το ζήτημα είναι να χαρακτηριστεί το κτίριο σχολική στέγη και να γίνει απαλλοτρίωσή του.

Προϋπόθεση για να δοθεί ο χαρακτηρισμός, είναι να κρίνει η Επιτροπή Καταλληλότητας ότι το κτίριο είναι κατάλληλο για σχολική στέγη. Από τον Φεβρουάριο έχει συσταθεί η Επιτροπή, και ενώ πρόκειται για προφανώς επείγουσα κατάσταση, ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση. Το υπουργείο Παιδείας απάντησε στη βουλή ότι η αρμοδιότητα είναι του Δήμου, και αρκέστηκε να μας παραθέσει γεγονότα που ήδη γνωρίζουμε. Αλλά δε μας είπε τι θα κάνει για να μη βρεθούν οι μαθητές εκτός σχολείου. Δε μας είπε ποιο είναι το
σχέδιο.

Το υπουργείο Παιδείας δε μπορεί να λέει ότι «δεν είναι στις αρμοδιότητές του» το ενδεχόμενο να γίνει έξωση σε μαθητές, με το επιχείρημα ότι αυτό είναι θέμα των δήμων. Το υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των σχολείων. Πώς θα λειτουργήσει ένα σχολείο αν δεν έχει κτίριο να στεγαστεί;

Το ζήτημα του 9ου Δημοτικού είναι κομμάτι μόνο του τεράστιου προβλήματος με τη σχολική στέγη στο Αιγάλεω. Στον Δήμο, σύμφωνα με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, είναι σεισμόπληκτα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα -με συνολικά 10 σχολεία και σχεδόν 1.000 μαθητές.

Τρία χρόνια περιμένουν την αποκατάσταση των κτιρίων. Η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Δήμο απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν προχωρούν όπως πρέπει οι εργασίες αποκατάστασης. Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει από τον σεισμό του 2019, σχολεία λειτουργούν διασπασμένα, μαθητές χωρίζονται, παιδιά και εκπαιδευτικοί
διασκορπίζονται σε ό,τι κτίριο βρεθεί, σε κοντέινερ, στριμώχνονται μέσα στην πανδημία.

Οκτώ ειδικά σχολεία λειτουργούν στο Αιγάλεω, υποδέχονται μαθητές από όλη την Αθήνα, με μεγάλες ελλείψεις και κτιριακά προβλήματα. Αυτές οι συνθήκες για τους χιλιάδες μαθητές του Αιγάλεω και τους δασκάλους τους δε μπορούν να γίνουν άλλο ανεκτές.

Η προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέληξε στο Δημαρχείο Αιγάλεω, όπου θυροκολλήθηκε στην κλειδωμένη είσοδο το κοινό ψήφισμα των τριών φορέων παιδείας του Δήμου για άμεση αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων, καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου, και ασφαλή σχολική στέγη για όλη τη μαθητική κοινότητα του Δήμου. Το υπογράφουν η Ένωση Γονέων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Π. Ε. Αιγάλεω, και η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση και στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας. Η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τον Δήμο και το κράτος.

Η κοινωνία γνωρίζει πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τα τεράστια προβλήματα στη σχολική στέγη για τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Το κεντρικό κράτος «πέταξε» τις ευθύνες στους δήμους, συρρίκνωσε και αποδυνάμωσε τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων συγχωνεύοντάς τον με άλλες υπηρεσίες στην ΚΤΥΠ, μείωσε τις χρηματοδοτήσεις, εφάρμοσε ΣΔΙΤ αντί να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα κατασκευών, και κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σχολικής στέγης δηλώνει «αναρμόδιο». Με ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν.

Όσο αυτοί προσπαθούν να διαλύσουν τη δημόσια παιδεία, εμείς θα παλεύουμε για να την υπερασπιστούμε. Κομμάτι του αγώνα αυτού είναι η διεκδίκηση για τη σχολική στέγη, για το δημόσιο σχολείο.

Ως βουλευτής του ΜέΡΑ25 θα καταθέσω και νέα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του 9ου Δημοτικού αλλά και το ζήτημα της σχολικής στέγης στη δυτική Αθήνα. Δεν αρκεί. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα γονιών και εκπαιδευτικών για τα σχολεία που δικαιούνται τα παιδιά κάθε οικογένειας.

Το γράφει με τη φωνή του Κωστή Παλαμά η Ένωση Γονέων του Αιγάλεω στο τελευταίο της ψήφισμα για σύγχρονα ασφαλή σχολεία για τα παιδιά. «… απλόχωρα, μεγάλα, γερά θεμελιωμένα, (…) τα σχολειά χτίστε».

Είναι υποχρέωση του κράτους να έχουν όλα τα παιδιά, να έχει κάθε παιδί, ένα ωραίο γερό δημόσιο σχολείο στη γειτονιά του. Ο αγώνας για τη σχολική στέγη μας χρειάζεται όλους.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής