Τι αλλάζει στην αξιολόγηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την έναρξη και λήξη τριμήνων για τα Δημοτικά Σχολεία, καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών.

PACIFIC-SUN

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρώτο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο θα αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου. Το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Μαρτίου και θα λήγει στις 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, στις πρώτες δύο τάξεις του Δημοτικού, θα υπάρχει μόνο προφορική περιγραφική αξιολόγηση. Ο δάσκαλος της τάξης με τη λήξη κάθε τριμήνου ενημερώνει τους γονείς των μαθητών για την πρόοδό τους. Στο Βιβλίο Μητρώου και
Προόδου δεν καταχωρίζεται καμία βαθμολογία και οι στήλες για τις τάξεις αυτές στο βιβλίο παραμένουν κενές. Στο τέλος του διδακτικού έτους συμπληρώνονται με την ένδειξη «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη». Οι μαθητές των τάξεων αυτών, προάγονται εφόσον κατά την κρίση του δασκάλου ανταποκρίνονται στα στοιχεία της αξιολόγησης, όπως αυτά αναφέρονται στο Π.Δ. 8/95. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνουν την τάξη.

Για την Γ’ και Δ’ τάξη, προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας. Αυτή είναι: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με τα σύμβολα των λεκτικών χαρακτηρισμών, δηλαδή με τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Γ και Δ. Η διαδικασία αυτή τηρείται και στους ελέγχους προόδου των μαθητών. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται». Οι μαθητές των τάξεων αυτών προάγονται εφόσον υπερισχύουν σε αριθμό οι χαρακτηρισμοί Α, Β και Γ. Όταν στους τελικούς μέσους όρους υπερισχύουν οι χαρακτηρισμοί Δ, ο μαθητής επαναλαμβάνει την τάξη.

Στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις Δημοτικού προβλέπεται περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα Βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική. Αυτή είναι: Άριστα (9-10), Πολύ καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν καλά (˂5). Στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου καταχωρίζεται η βαθμολογία με αριθμητικά σύμβολα. Αν κατά την εξαγωγή του μέσου όρου της ετήσιας επίδοσης μαθητή κατά μάθημα όσο και του γενικού μέσου όρου όλων των μαθημάτων προκύψει κλάσμα ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιας μονάδας, τότε αυτό λογίζεται ως ακέραια μονάδα και προστίθεται στο ακέραιο μέρος του μέσου όρου. Το κλασματικό αυτό υπόλοιπο παραλείπεται αν είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιας μονάδας. Οι μαθητές προάγονται εφόσον ο γενικός μέσος όρος είναι μεγαλύτερος του 4,5, σύμφωνα με την περ. γ, του άρθρου 4 της παρούσης Απόφασης. Όταν ο γενικός μέσος όρος είναι μικρότερος από 4,5  ο μαθητής επαναλαμβάνει την τάξη.

Τέλος στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται πως σε περιπτώσεις δικαιολογημένης απουσίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το μισό του διδακτικού
έτους, ο μαθητής μπορεί να προαχθεί, εφόσον με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα του, υποβληθεί σε εξετάσεις. Η εξέτασή θα γίνεται είτε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου ή του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής