Συνεργασία των Περιφερειών Ηπείρου και Βεστφαλίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Πρακτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, που εφαρμόζονται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αγροτικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Haus Dusse Βεστφαλίας, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.

PACIFIC-SUN

Σε συνέχεια της εκδήλωσης, το μεσημέρι στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον Έπαρχο της Περιφέρειας Sudwestfalen Thomas Gemke και τον Δημάρχου της πόλης Altena Andreas Hollstein, με τους οποίους υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας.

Το μνημόνιο στοχεύει στην ανάπτυξη διμερών αμοιβαίων οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη συνεργασιών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο περιβάλλον καθώς και την προώθηση του τουριστικού, αγροτικού, κτηνοτροφικού προϊόντος.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες και για την Ήπειρο.

«Στη Γερμανία» ανέφερε, «έχουν τέλεια κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Εμείς δυστυχώς μάθαμε τους αγρότες μας μόνο στις επιδοτήσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι ή αλλάζουμε ή τελειώνουμε ως Κράτος». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, υπογράμμισε ότι η διευκόλυνση των αγροτών από τις Υπηρεσίες, τους Δήμους κλπ, δεν πρέπει να  αντιμετωπίζεται ως «ρουσφέτι», αλλά ως υποχρέωση να βοηθηθούν όσοι παράγουν. «Επιδίωξή μας, είναι να παράγουμε επώνυμα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα», τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών από τα Δασαρχεία, τονίζοντας ότι επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της τις αεροφωτογραφίες του 1940 και του 1960, ώστε να μη προκαλούνται προβλήματα, ακόμη και σε αναδασμούς που εκτελούνται νόμιμα. «Βρίσκουμε τείχη μπροστά μας. Σκεφτείτε τι αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την παρουσίαση του Γερμανικού Αγροτικού Ινστιτούτο έκανε ο επιστημονικός του συνεργάτης dr. Arme Dahlhoff.  Μεταξύ  άλλων παραβρέθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος, ο αναπληρωτής πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Αν. Τσίνας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ι. Κατέρης – Ν. Κάτσιος, αντιδήμαρχοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, επιχειρηματίες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση, είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αντίστοιχης μονάδας που θα παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση στην πράξη, την οποία μπορούν να στηρίξουν η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, οι Δήμοι, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και οι αγρότες.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής