Υπατη Αρμοστεία: Η Συρία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο

PACIFIC-SUN

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία μπαίνει στο έβδομο έτος, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί με ανακοίνωσή της ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Αν και υπάρχουν κάποιες ελπίδες για ειρήνη, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση οι ανάγκες και οι κακουχίες εκατομμυρίων Σύρων. Ο πόλεμος στη Συρία αποτελεί μια «συλλογική αποτυχία»

Καθώς πλησιάζει ένα ακόμα τραγικό ορόσημο στον ολέθριο πόλεμο της Συρίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί τη διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τη γενναιόδωρη στήριξή της, ώστε να βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι συνεχείς και αφόρητες κακουχίες που περνούν εκατομμύρια αθώοι άμαχοι στη χώρα τους και στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Συρία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για να στηριχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Συρία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Στη Συρία, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν επιχειρήσει επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια αναζητώντας καταφύγιο. Σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία κάτω των 5 ετών έχουν μεγαλώσει ζώντας μόνο τον πόλεμο. Περίπου 4,9 εκατομμύρια – γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους – είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι χώρες υποδοχής να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, καθώς επωμίζονται τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της φιλοξενίας αυτής.

«Σε τελική ανάλυση, ο πόλεμος της Συρίας δεν έχει να κάνει με αριθμούς – αλλά με ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Οικογένειες έχουν διαλυθεί, αθώοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σπίτια έχουν γκρεμιστεί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί. Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία.»

Αυτή τη χρονιά και όσο χρειαστεί, η Υ.Α. θα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια και προστασία στα θύματα, εντός της Συρίας και στην ευρύτερη περιοχή. Η Υ.Α., μαζί με τους εταίρους της, έχει παράσχει σωτήρια βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2016, πάνω από 1 εκατομμύριο Σύροι έλαβαν βασικά είδη για τον χειμώνα – απαραίτητα για να τους κρατούν στη ζωή σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Την περασμένη χρονιά, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στη Συρία έλαβαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και είδη κουζίνας.

Πάνω από 2 εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από το δίκτυο κοινοτικών κέντρων της Υ.Α. στη Συρία, όπου παρέχονται διάφορες υπηρεσίες, όπως, μεταξύ άλλων, προστασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά. Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι και πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν βοηθήσει σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, καθώς και όσους τους φιλοξενούν. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και αρωγής, όπως η παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης στις πέντε βασικότερες χώρες υποδοχής προσφύγων στην περιοχή.

Ενώ οι ευάλωτες περιπτώσεις αυξάνονται με τον καιρό, η χρηματοδότηση δυστυχώς υπολείπεται και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Η Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Απριλίου θα αξιολογήσει την κατάσταση ως προς το μέλλον της χώρας, όπως επίσης και τις ανάγκες σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν φέτος 8 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Σύρων που βρίσκονται μέσα στη χώρα αλλά και στην εξορία. Η έκκληση αυτή ακολουθεί τις σημαντικές δεσμεύσεις που έγιναν στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 2016, ιδίως σε θέματα εκπαίδευσης και βιοπορισμού, και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι προσπάθειες αυτές.

«Καλούμε τους δωρητές να διατηρήσουν μια επαρκή και ευέλικτη χρηματοδότηση που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις τεράστιες ανάγκες», είπε ο κ. Grandi. «Η χρηματοδότηση δε θα βάλει τέλος στις κακουχίες. Αλλά είναι τουλάχιστον κάτι που μπορούμε να κάνουμε ενόσω αυξάνεται η φτώχεια και η δυστυχία. Οι πόροι που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας απλά δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν όλες τις ανάγκες.»

Η Υ.Α. ελπίζει ότι οι πρόσφατες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες θα ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες από μόνες τους δε θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν πρακτικά στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Αλλά από τη στιγμή που θα εδραιωθούν τα βασικά στοιχεία που θα φέρουν σταθερή ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης της γενιάς μας. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να συνεχίσει η παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και να επεκταθεί η πρόσβασή της, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη σωτήρια στήριξη σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής