UNHCR: Οι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν στην Ουγκάντα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει σήμερα την έκκλησή της στη διεθνή κοινότητα για επείγουσα πρόσθετη βοήθεια για την προσφυγική κατάσταση του Νότιου Σουδάν και ειδικότερα για την Ουγκάντα, όπου ο αριθμός των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν έχει πλέον φτάσει το ένα εκατομμύριο.

PACIFIC-SUN

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει σήμερα την έκκλησή της στη διεθνή κοινότητα για επείγουσα πρόσθετη βοήθεια για την προσφυγική κατάσταση του Νότιου Σουδάν και ειδικότερα για την Ουγκάντα, όπου ο αριθμός των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν έχει πλέον φτάσει το ένα εκατομμύριο.

Τους τελευταίους 12 μήνες, κατά μέσο όρο 1.800 Νοτιο-Σουδανοί φτάνουν στην Ουγκάντα κάθε μέρα. Επιπλέον, ένα εκατομμύριο ή και περισσότεροι πρόσφυγες του Νότιου Σουδάν φιλοξενούνται στο Σουδάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην Ουγκάντα, πάνω από το 85 τοις εκατό των προσφύγων που έχουν φτάσει είναι γυναίκες και παιδιά (κάτω των 18 ετών). Οι νεο-αφιχθέντες μιλούν για βάρβαρη βία, για ένοπλες ομάδες που, όπως δηλώνουν, καίνε σπίτια με άμαχους μέσα, για ανθρώπους που δολοφονούνται μπροστά στις οικογένειές τους, σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών και κοριτσιών και απαγωγές αγοριών για αναγκαστική στρατολόγηση.

Με τους πρόσφυγες να εξακολουθούν να φτάνουν κατά χιλιάδες, η έκταση της βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε ολοένα και υπολείπεται. Στην Ουγκάντα, χρειάζονται φέτος 674 εκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες του Νότιου Σουδάν, αλλά μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόνο το ένα πέμπτο (21 τοις εκατό) αυτού του ποσού. Αλλά και αλλού στην περιοχή η κατάσταση είναι οριακά καλύτερη. Συνολικά, για την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν χρειάζονται 883,5 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχουν ληφθεί μόνο 250 εκατομμύρια.

Το έλλειμμα χρηματοδότησης στην Ουγκάντα επηρεάζει πλέον σημαντικά τη δυνατότητα διανομής σωτήριας βοήθειας και βασικών υπηρεσιών. Τον Ιούνιο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγκάστηκε να περικόψει τις μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες. Σε διάφορες τοποθεσίες στη βόρεια Ουγκάντα, οι κλινικές αναγκάζονται να προσφέρουν ζωτική ιατρική φροντίδα με μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και φάρμακα. Στο μεταξύ, η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Συχνά, το μέγεθος των τάξεων ξεπερνάει τους 200 μαθητές, και έτσι πολλά μαθήματα γίνονται στο ύπαιθρο. Πολλά παιδιά πρόσφυγες εγκαταλείπουν καθώς τα κοντινότερα σχολεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα λόγω απόστασης.

Από το Δεκέμβριο του 2013, όταν ξέσπασε η κρίση του Νότιου Σουδάν στην Juba, πάνω από δύο εκατομμύρια Νοτιο–Σουδανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής