Στήριξη για εναλλακτικές οδούς στα επικίνδυνα ταξίδια των προσφύγων ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για 421,2 εκατομμύρια δολάρια που θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές εναλλακτικές οδοί αντί των επικίνδυνων διαδρομών που επιλέγουν πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη.

PACIFIC-SUN

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για 421,2 εκατομμύρια δολάρια που θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές εναλλακτικές οδοί αντί των επικίνδυνων διαδρομών που επιλέγουν πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη από την Αφρική μέσω της Λιβύης αυξάνεται, όπως και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν διασχίζοντας την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο. Φέτος, τους πρώτους έξι μήνες, 2.171 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ πολλοί ακόμα πιστεύεται ότι πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Λιβύη.

«Η μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών κατά μήκος της Σαχάρας και της Μεσογείου έχει ένα τεράστιο ανθρώπινο κόστος», δήλωσε ο Vincent Cochetel, Ειδικός Απεσταλμένος της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την Κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να παρέχουμε ουσιαστικές και βιώσιμες εναλλακτικές οδούς, διαφορετικά οι θάνατοι και τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες δράσεις ή να υλοποιήσουμε νέες προκειμένου να παρέχουμε αποτελεσματικούς τρόπους και μέσα για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο κατά μήκος των διάφορων διαδρομών που οδηγούν στη Λιβύη και να στηρίξουμε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις προσπάθειες αυτές.»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύπλοκες μετακινήσεις των πληθυσμών που αφορούν επίσης μεταβαλλόμενες διαδρομές, προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική με παρεμβάσεις σε τρία διαφορετικά σημεία: στις χώρες καταγωγής και διέλευσης στην Υποσαχάρια Αφρική, στη Βόρεια Αφρική και στις χώρες προορισμού στην Ευρώπη.

Στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο, να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες υποδοχής, να ενισχύσει τον τομέα προστασίας και να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες προστασίας και λύσεις σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται δράσεις ενδυνάμωσης ικανοτήτων, ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχει η διαδρομή προς τη Λιβύη, βελτίωση της επικοινωνίας με μέλη των κοινοτήτων που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τέτοια ταξίδια, καθώς και υποστήριξη των μηχανισμών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.

Στη Βόρεια Αφρική, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσει την πρόσβαση στο άσυλο, να ενημερώσει για τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης και να ενισχύσει συνολικά τον τομέα προστασίας, μεταξύ άλλων μέσω εναλλακτικών μέσων αντί της κράτησης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Η Υ.Α. θα παρέχει στοχευμένη εκπαιδευτική στήριξη στις υπηρεσίες του Λιμενικού, θα διασφαλίζει την ανθρώπινη μεταχείριση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους εντοπίζονται ή διασώζονται στη θάλασσα, και θα διευκολύνει τον γρήγορο εντοπισμό, μεταξύ άλλων και στα σημεία αποβίβασης, όσων χρήζουν προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων ανθρώπων, για έγκαιρη παροχή υπηρεσιών και λύσεων.

Στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα συνεχίσει να στηρίζει, να συμπληρώνει και να ενισχύει τις υπάρχουσες δυνατότητες των κυβερνήσεων για την εξασφάλιση αποτελεσματικής και ασφαλούς πρόσβασης στο άσυλο, υπηρεσιών προστασίας και λύσεων για τους ανθρώπους που εμπίπτουν στην εντολή της, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες και ευαλωτότητες.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής