Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τη δέσμευση των κυβερνήσεων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει τη σημαντική επιπλέον βοήθεια στην οποία δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις για την ενίσχυση της προστασίας και την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες στη Σύνοδο Ηγετών για το θέμα των Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama.

PACIFIC-SUN

Τα 50 κράτη και οι οργανισμοί που συμμετείχαν στη Σύνοδο αύξησαν τη συνεισφορά τους στις ανθρωπιστικές ανάγκες για το 2016 κατά 4,5 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένου 1 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Obama κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Επίσης, ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές δεσμεύσεις από την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, το Τσαντ και την Ιορδανία, που θα βοηθήσουν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά – πρόσφυγες να πάνε σχολείο και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε κατάρτιση, νέες δεξιότητες ή την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο σχεδόν διπλασίασαν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να δεχτούν σε πάνω από 360.000.

«Η Υ.Α. βρίσκει πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις που έγιναν με τη Δήλωση της Νέας Υόρκης πέρασαν κατευθείαν στην πράξη μέσα από τις νέες, συγκεκριμένες ενέργειες που ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

«Η διεθνής αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τη δράση τους παρέχοντας γρήγορη και προβλέψιμη χρηματοδότηση, επενδύοντας στις χώρες και τις κοινότητες υποδοχής και προσφέροντας στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ζήσουν, να δουλέψουν ή να σπουδάσουν στις χώρες που βρίσκονται – ώστε να έχουν έτσι μια ευκαιρία να παλέψουν για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».

Η Σύνοδος των Ηγετών, που συγκλήθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Αιθιοπία, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιορδανία – ακολούθησε τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Ροών Προσφύγων και Μεταναστών με σκοπό να καταλήξει σε δεσμεύσεις για μέτρα σε τρεις τομείς: την ενίσχυση της πρόσβασης των προσφύγων στην εκπαίδευση και την απασχόληση, την επανεγκατάσταση των προσφύγων και άλλα μέτρα εισδοχής τους, και τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. 48 κράτη από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη Σύνοδο, ανάμεσά τους έξι από την Αμερικανική Ήπειρο, επτά από την Ασία, 20 από την Ευρώπη και έξι από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα πήραν επίσης μέρος.

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Μηχανισμού Χρηματοδότησης με Ευνοϊκούς Όρους (Global Concessional Financing Facility-GCFF) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και της γενναιόδωρης συνεισφοράς των ΗΠΑ με 50 εκατ. δολάρια προκειμένου αυτός να λειτουργήσει. Ο νέος αυτός μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους δωρητές να ανταποκρίνονται γρήγορα και ουσιαστικά σε μελλοντικές καταστάσεις προσφυγικής κρίσης που μπορεί να προκύψουν σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

«Στην Ύπατη Αρμοστεία θα μελετήσουμε το επόμενο διάστημα τις δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με τα κράτη, ώστε να τις δούμε να γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Grandi.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής