Ξεκινούν την λειτουργία τους οι Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Το συμφωνητικό σύμπραξης για την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με εστίαση στην Ογκολογία υπέγραψαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνάντηση στον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο Παιδείας.

PACIFIC-SUN

Η δράση του Εθνικού Δικτύου θα αφορά την έρευνα και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο την στοχευμένη θεραπεία ασθενών με νέες προσεγγίσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με θεραπείες βασισμένες σε περισσότερους βιοδείκτες ώστε να γίνεται πιο ακριβής η διάγνωση και πιο αξιόπιστος ο καθορισμός της πρόγνωσης της νόσου.

Επιπλέον, το Δίκτυο προβλέπει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και την διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς.

Με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 5,4 εκ. € και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία ξεκινάει την λειτουργία του με τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) – δύο στην Αθήνα, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Η δράση του Δικτύου επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με την συνεργασία ογκολογικών κλινικών από όλη την χώρα.

Με την ίδρυση του Δικτύου η Ελλάδα συμβαδίζει με τις προηγμένες ιατρικά χώρες ανταποκρινόμενη στις υψηλές προδιαγραφές της Ιατρικής του μέλλοντος και συμπράττει ισότιμα σε διεθνείς συνεργασίες.

Άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας σύμφωνα με ανακοίνωση είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της Εξατομικευμένης Ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Για την υπογραφή του συμφωνητικού σύμπραξης ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε τα εξής: «Με την σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και ογκολογικών κλινικών τοποθετούμε την Ελλάδα ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες που διαμορφώνουν και υλοποιούν την Ιατρική Ακριβείας. Στόχος μας είναι η αξιόπιστη, έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική στοχευμένη θεραπεία με ριζική μείωση τόσο του κόστους όσο και της καταπόνησης των ασθενών από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από το αίσθημα της προσφοράς προς την κοινωνία και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με απώτερο σκοπό την μείωση του κόστους της εξέτασης μοριακής ανάλυσης ώστε να είναι εφικτή η κάλυψή της από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής