Παυλόπουλος: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», τονίζοντας ότι «οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο».

PACIFIC-SUN

Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία έχει, όχι μόνον οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία, είπε πως «ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θ’ αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «την οριοθέτηση της ΑΟΖ διέπουν κυρίως οι διατάξεις της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, μέσω των οποίων κωδικοποιήθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας. Τις διατάξεις αυτές πρέπει να τις εφαρμόσουμε πιστά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ καθεμιάς Χώρας στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το πράττουμε».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία, αμέσως ή εμμέσως, ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay. Και τούτο διότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει νομολογήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay, επειδή έχει γίνει αποδεκτό, μέσω προσχωρήσεως, από μέγιστο αριθμό κρατών, παράγει πλέον “γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου”».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής