Παπαδημούλης: Κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για λίστες φοροδιαφυγής υπάρχουν ονόματα που συνδέονται με τη ΝΔ

«Οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers παρέχουν στην ηγεσία της ΕΕ μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να αναλάβει δράση απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές που φοροδιαφεύγουν, όπως η Amazon, η Google και η Starbucks», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο «Euractiv».

PACIFIC-SUN

O κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και προς τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες συγκεντρώνουν τεράστια κέρδη μέσω της φθηνής εργασίας, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους και εξαγοράζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί που παράγονται, κάτι που θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα, θα περιορίσει τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και θα μειώσει τα κίνητρα για ‘κοινωνικό ντάμπινγκ’ (social dumping) που πλήττουν το κοινωνικό κράτος», υπογραμμίζοντας πως «το ζήτημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και των συνεπειών της θα πρέπει να απασχολήσει τους ηγέτες σε επίπεδο συνόδων G20, με την ΕΕ να είναι έχει κάθε λόγο να ασκήσει πίεση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απέναντι σε ηγέτες, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, που είναι βέβαιο ότι θα αντισταθούν».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε επίσης ότι «κάθε φορά που γίνονται αποκαλύψεις για λίστες φοροδιαφυγής, μέσα σε αυτές υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που συνδέονται με τη ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που βρέθηκε στις λίστες των Panama Papers, αλλά και η σύζυγος του νυν προέδρου της ΝΔ, με την ‘αφωνία’ του κ. Μητσοτάκη να εγείρει μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας πως «τα Paradise Papers και οι αποκαλύψεις για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή πλήττουν το 99,99% της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων της ΝΔ», τονίζοντας ακόμη ότι «οι εξωχώριες εταιρίες στα νησιά Κέιμαν δεν αποτελούν μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς μέσω αυτών ‘ξεπλένονται’ χρήματα και ενισχύεται η φοροδιαφυγή».

Πρόσθεσε επίσης πως οι αρμόδιες αρχές «οφείλουν να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το λεγόμενο σκάνδαλο ‘Mareva-Gate’», ενώ συμπλήρωσε ότι «απαιτείται διακομματικός διάλογος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη ΝΔ να οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι η ιστορική παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ‘ασπίδα’ στις οικογενειακές υποθέσεις της παρούσας ηγεσίας της».

Τέλος, για το ζήτημα της προστασίας των «μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος», ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως στο πρόσφατο ψήφισμα που κατατέθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο καλούταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η ΝΔ, επιχείρησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει την υιοθέτησή του, με τους τέσσερις από τους πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ να μην υποστηρίζουν το ψήφισμα και να απέχουν της ψηφοφορίας».

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,502ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
323ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής