Αχτσιόγλου: Η συνδικαλιστική δράση θα ήταν ποινικοποιημένη αν στις διαπραγματεύσεις ήταν η ΝΔ

"Αφήνουμε πίσω μας τα χειρότερα και ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα με σκληρή δουλειά, με σχέδιο, σε πείσμα πολλές φορές των συσχετισμών, και με σταθερό προσανατολισμό στην υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας", ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κλείνοντας παρουσία του πρωθυπουργού, τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ΄αξιολόγησης.

PACIFIC-SUN

Το πολυνομοσχέδιο
“Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης, η δέσμη που καλείστε να ψηφίσετε οι βουλευτές, εμπεριέχει περισσότερα θετικά μέτρα παρά αρνητικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η μεταβολή συνδέεται με μια πραγματική αλλαγή, με μια πραγματική βελτίωση στην οικονομία, μια πραγματική ενίσχυση εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι “στη βάση αυτή της συνολικής βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας και της σχετικής επιτυχίας της κυβέρνησης να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, το νομοσχέδιο αυτό εμπεριέχει πάρα πολλές θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές και ανοίγει μεταρρυθμιστικούς δρόμους”. Αυτές οι αλλαγές, όπως είπε, δείχνουν ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης και η στρατηγική της είναι “κάθε εκατοστό, κάθε ίντσα που θα κερδίζει αυτή η χώρα, να την μετατρέπει σε έδαφος για πολιτικές που θα βελτιώνουν τη θέση των πολλών και θα φτιάχνουν ένα νέο παράδειγμα για την κοινωνική πολιτική του 21ου αιώνα”.

Η πολιτική για το παιδί και τους νέους γονείς
Αναφερόμενη στην αναδιαμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής βρίσκονται “οι νέοι άνθρωποι, το παιδί, οι νέοι εργαζόμενοι, η νέα εργατική βάρδια, οι εργαζόμενοι γονείς”. Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις μιας καθολικής πολιτικής για το παιδί και για την παιδική φτώχεια, και της πολιτικής υπηρεσιών που είναι ενδεχομένως και πιο σημαντική από το επίπεδο των επιδομάτων. Με βάση τη στρατηγική αυτή, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει μια πολύ σπουδαία δουλειά για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, διεύρυνε το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου και του ολοήμερου δημοτικού. Από δε υπουργείο Εργασίας, εγκαθιδρύθηκε από το 2016 ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, που σήμερα το λαμβάνουν 130.000 παιδιά και θα συνεχίσει να επεκτείνεται το 2009 για να καλύψει το 50% των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Ταυτόχρονα επεκτάθηκε η δωρεάν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και αυτή τη στιγμή έχουν δωρεάν πρόσβαση 110.000 παιδιά και το 2019 θα καλυφθούν 165.000 παιδιά περίπου.

Οικογενειακά επιδόματα
Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα από 650.000.000 αυξήθηκε σε 910.000.000 ευρώ και 730.000.000 οικογένειες σε σύνολο 800.000.000 οικογενειών θα δουν προσαύξηση έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν. Προβλέπεται επίσης, ενίσχυση στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, ενίσχυση και στις πιο φτωχές οικογένειες. “Προχωράμε σε μια συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων το οποίο ήταν εντελώς στρεβλό, διότι έδινε εφάπαξ ποσό σε οικογένειες από τρία παιδιά και πάνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς έλεγχο, χωρίς λογική. Εμείς αναδιαρθρώνουμε συνολικά το σύστημα επιδομάτων, ώστε και περισσότερο κοινωνικά δίκαιο να είναι, και πιο αποτελεσματικό”, είπε και πρόσθεσε: “Προφανώς, όσο περισσότερο χώρο δημιουργεί ο Προϋπολογισμός, θα μπορεί αυτά να είναι διαρκώς διευρυνόμενα, όπως εξάλλου έχουμε αποδείξει στα χρόνια που πέρασαν”. Στο σημείο αυτό, η κ. Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε μιας πολιτικής που δεν θα είναι πολιτική φιλοδωρήματος αλλά θα μετατρέπεται σε πυλώνα ενίσχυσης του εισοδήματος και διασφάλισης συνθηκών αξιοπρέπειας για τους νέους εργαζόμενους. Στο ίδιο άξονα είναι και οι παρεμβάσεις μέσω του ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση της “αόρατης” εργασίας που πρωτίστως αφορά τους νέους εργαζόμενους.

Η προκήρυξη απεργιών
Για μια ακόμη φορά, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι “το δικαίωμα στην απεργία δεν τίθεται σε αμφισβήτηση” με τη διάταξη για την ειδική απαρτία για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Σχολιάζοντας την κριτική από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΚΕ διερωτήθηκε: “Θα είναι αύριο μια χώρα, όπου η συνδικαλιστική δράση θα είναι ποινικοποιημένη; οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν lockout; οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προκηρύξουν απεργίες και οι συνδικαλιστές θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες; Όχι. Θα μπορούσε να είναι μια τέτοια χώρα η Ελλάδα αύριο, αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι από το ΔΝΤ, καθόταν η ΝΔ. Τότε ναι – τότε το εργατικό δικαίωμα, η συνδικαλιστική δράση θα βρίσκονταν υπό περιστολή, υπό διωγμό. Το λέω αυτό έχοντας πλήρη συνείδηση, έχοντας ακούσει τις αξιώσεις του ΔΝΤ και έχοντας διαβάσει τη θέση της ΝΔ σε σχέση με την προκήρυξη των απεργιών”. Ειδικά για την πρόταση της ΝΔ, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η ΝΔ λέει πως η απόφαση για απεργία σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, και στα πανελλαδικής εμβέλειας, θα πρέπει να λαμβάνεται από το 50%+1 των μελών του σωματείου και όχι, όπως ισχύει μέχρι σήμερα (και θα ισχύει και αύριο), από την σχετική πλειοψηφία των παρόντων, όχι από τα ΔΣ όταν έχουμε πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις διατάξεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα στις απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης. Είπε ότι αυτή είναι μια αλλαγή τεράστιας σημασίας, και αφορά και άμεσα και υλικά τις ζωές των εργαζομένων.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στο Google News! Ακολουθήστε τους λογαριασμούς μας σε Facebook, Twitter και Viber!

Αφήστε μία απάντηση

εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλούμε προσθέστε το όνομά σας

29,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
650ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
318ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής